Šešić za N1: Vanredno stanje nije bilo potrebno, podnijeli smo krivične prijave

Vijesti 25. maj 202017:39 > 18:09
N1

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić kazao je za N1 kako su njegove kolege iz stranke i opozicije napustile sjednicu jer su bili protiv uvođenja vanrednog stanja kao i zbog toga što nisu dobili odgovor kakvo je stanje u budžetu.

Zbog toga, istakao je, nije bilo potrebe ni da glasaju. Za Dan uživo komentirao je postupke vlasti, te govorio o izborima i već započetoj kampanji.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da prisluškuje opoziciju u RS-u, kazao je da su zbog takvih afera padale ozbiljne svjetske vlade i da to nije šala.

“Još gore je što je gospodin Dodik dan kasnije rekao da se s tim šalio, to je previše ozbiljna tema da bi se iko šalio s privatnim životima svih građana, posebno poslanika. To nije prvi slučaj. Mi zadnjih 10-ak godina upozoravamo da se dešava kršenje zakona, da postoje ljudi koji su iznad zakon i da se zakoni donose i primijenjuju za obične građane koji nemaju političku zaštitu”, kazao je Šešić.

VEZANE VIJESTI

Istakao je kako je loše to što jedan dio građana ne vidi problem u tome što je Dodik rekao bez obzira na to je li istina ili nije.

“Ako jeste, to je stvar istražnih organa, ako nije, onda pokazuje neozbiljnost političara koji su u vrhu Republike Srpske”, rekao je.

Podnijeli su jedan dio krivičnih prijava, a sada istražuju i druge mogućnosti.

Komentirajući odluke vlasti RS za vrijeme pandemije, kazao je kako su se zdravstveni radnici mogli bolje zaštititi i da su prema njihovim izjavama, radnici u UKC RS nosili iste maske sedam dana iako je preporuka SVjetske zdravstvene organizacije bila da se nose samo 2-3 sata.

“Nije nam jasno zašto jer je došao veliki broj maski kao pomoć drugih zemalja. Dio mjera je proveden, kako je Vlada rekla, prema preporukama WHO. Mi nijednog momenta nismo osporili da su građani liječeni i da je s njima dobro postupano, ali tražili smo samo da vidimo zašto su propusti napravljeni. I sam ministar Šeranić je nakon mjesec dana rekao da je bilo propusta i da će uvesti protokole o načinu i tretiranju pacijenata koji ulaze u UKC”, rekao je ovaj poslanik.

Smatra kako je NSRS mogla zasjedati sve vrijeme poput Sabora u Republici Hrvatskoj te da nije bilo potrebe da se uvede vanredno stanje.

Govoreći o uredbama koje su donesene, kazao je kako su one morale biti objavljene u Službenom glasniku te da sada s advokatima analiziraju jesu li i kada objavljene.

“To će otvoriti mogućnost da građani tuže, posebno za policijski čas ako nije bio zakonito i moći če tražiti obeštećenje. Tu inicijativu treba uputiti Ustavnom sudu Republike Srpske i to razmatramo”, rekao je Šešić.

Istakao je kako je duplo povećanje zaduživanja pokazalo ono što su govorilo tokom ranijeg rebalansa budžeta u novembru 2019. godine, a to je da procjene o rastu BDP-a Vlade RS i nadležnog ministarstva nisu realne.

“Sada to dolazi na naplatu. Nemamo dovoljno novca. Privreda je na koljenima i ovaj virus je to pokazao”, istakao je.

#related-news_0

Za “mobilnu bolnicu” kazao je kako je bio sporan način nabavke i da nisu ispoštovane sve procedure.

”Upitno je gdje je ta medicinska oprema, da li je na carinskom terminalu. Agencija za lijekove nije dobila zahtjev za dobijanje te opreme. Ne vjerujemo više nikome šta je to što je došlo, konačni odgovor je da nema bolnice. Ima jedan šator koji je razapet. Apsurdno je da Kinezi za tri dana naprave čvrstu bolnicu, a mi za mjesec ne možemo uvesti jednu pokretnu bolnicu”, kazao je.

Šešić smatra da je bilo bolje uložiti novac u gradnju gradske bolnice u Banjaluci, umjesto kupovine pokretne bolnice i podzemne garaže. Bolnica bi se, rekao je, mogla izgraditi na mjestu nekadašnje hirurgije koja ima i veliki parking.

U SDS-u se uveliko spremaju za izbore i nadaju se da je pomjereni datum u novembru konačan.

“Sve nas je poremetila korona, ali interesantna je situacija ucjenjivanja da li će se ili ne omogućiti sredstva za izbore. Dodik kaže da im ne odgovara prolongiranje, a s druge strane ucjenjuje da neće biti na strani da se omoguće ta sredstva. To su političke igre, mi samo očekujemo da taj datum bude siguran da se mogu sve pripreme podesiti prema njemu”, rekao je Šešić.

Poručio je kako će SDS i PDP imati jednog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, kao i za sve zajednice gdje to bude moguće.

#related-news_0

Komentirajući potez Miće Mićića koji je ”potpisao ugovor sa SNSD-om”, kazao je kako jedan čovjek ne čini stranku.

“Gospodin Mićić je svjestan da bez SDS-a ne bi bio gradonačelnik. Nadao se da će dobar dio članstva poći za njim, ali naše članstvo vjeruje politici i rukovodstvu SDS-a. To je jedan politčki transfer, ali interesantna je izjava Dodika da nema saradnje sa SDS-om u Bijeljini. Mislim da se Mićo Mićič, nakon tog potpisivanja, više ništa ne pita”, zaključio je Šešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad