Igranje s mentalnim zdravljem za glas na listiću

Vijesti 26. maj 202017:56 > 18:10
N1

Relativiziranje ratnih zločina, povijesni revizionizam, osuđeni ratni zločinci kao dužnosnici i narodni heroji - dio je to stvarnosti i svakodnevnice u Bosni i Hercegovini, posebice u izborno vrijeme. Koliko je budućnost naše zemlje uvjetovana sadašnjim odnosom prema prošlosti, istražila je novinarka N1 Hana Sokolović.

Svaka godišnjica stradanja iznova otvara temu relativizacije ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Masovna stradanja, zločini počinjeni pod ideologijama koje se svakodnevno prožimaju zrakom i 25 godina poslije – mir danas nerijetko podrazumjeva izostanak smiraja i za žive i za mrtve.

Godišnjica zločina na Tuzlanskoj kapiji i ove godine podsjetnik je za roditelje 71 ubijenog djeteta da jedini čovjek osuđen za ovaj zločin, Novak Đukić, živi slobodan u Srbiji.

„Nažalost, pravdu u regionu i dalje ometa nedostatak političke volje za borbu protiv nekažnjivosti za zločine u ratnim vremenima i pojačanim naporima da se potkopaju dosadašnji rezultati”, rekla je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

“Paradoks našeg društva je što se relativizacija zločina javno i kontinuirano prakticira od velikog broja naših takozvanih političkih predstavnika. U demokratskim i zdravim društvima ovakvo relativiziranje bilo bi zakonom zabranjeno i naravno moralno osuđivano”, istaknula je psihologinja Sabina Čehajić Clancy.

U izvještaju o negiranju genocida u Srebrenici koji je objavio Memorijalni centar Srebrenica između ostalog stoji:

“Veličaju se zločinci osuđeni za ratne zločine, među kojima su Radovan Karadžić i Ratko Mladić, osobe najodgovornije za genocid u Srebrenici. Oni koji su još živi i ne izdržavaju zatvorske kazne, poput samoprozvanog „četničkog vojvode” Vojislava Šešelja, dobrodošli su nazad u srbijansko društvo i dodijeljene su im uloge od političkog i društvenog značaja.”

Irena Petrović, izvršna direktorica Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR BiH), kazala je da “naša određena istorijsko politička zajednica, valjda u nedostaku kvalitetnih uzora se odlučula na promociju ratnih zločinaca kao uzor mladim ljudima.”

“Na taj način istorija je revidirana, htjeli mi to ili ne. Narativ prošlosti se izmjenio manipulacijom činjenica, mi smo već krenuli stranputicom i ne postoji politička volja da se to zaustavi”, navela je Petrović.

Kakva je tačno perspektiva zemlje u kojoj je načelnik opštine osuđeni ratni zločinac? Fikret Abdić, u posljednjoj je godini načelničkog mandata u Velikoj Kladuši – čovjek koji je pred Županijskim sud u Karlovcu, između ostalog, proglašen krivim za otvaranje logora kroz koje je prošlo najmanje pet hiljada ljudi, dobio je devet hiljada glasova na izborima.

Kakva je perspektiva zemlje u kojoj vrh HDZ-a, koji godinama čini vlast, dočekuje osuđenog ratnog zločinca, Darija Kordića – osuđenog pred Haškim tribunalom na 25 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići?

Kakva je perspektiva zemlje u kojoj socijaldemokratska partija za direktora javnog preduzeća imenuje čovjeka koji je pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za kazneno djelo ubistva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti – Envera Zornića?

Kakva je perspektiva zemlje u kojoj današnji član Predsjedništva prije tri godine izjavljuje da je za Ratka Mladića davno rezervisano mesto heroja koje se presudama ne može menjati, netom nakon što je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora 

“Oni koji se nametnu kao najekstremniji u odbrani svojih etničkih grupa, oni su najuspješniji na izborima, oni najbolje kapitalizuju te glasove na izborima i samim tim oni su shvatili da upravo ti animoziteti koji traju od 90., neki će reći i ranije, su odličan način da manipulišu sa ljudima, odličan način da manipulišu sa njihovim strahovima”, naglasio je Srđan Puhalo, psiholog.

I nije relativizacija zločina i kreiranje paralelnih historija jedino oružje politike. Stalno izazivanje straha – uniforme, prijetnje, referendumi, rezolucije, demonstracija sile praktično su kopanje po posttraumatskom stresnom sindromu, široko prisutnom u Bosni i Hercegovini. Igranje s mentalnim zdravljem za glas na listiću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad