Završeni radovi na ambulanti u kasarni Kozara, prilika za nova radna mjesta

Vijesti 27. maj 202013:00 > 13:04
N1

Ministarstvo odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Ambasada Velike Britanije u BiH, organizovali su svečanost povodom završetka radova i otvaranja ambulante na vojnoj lokaciji u Kasarni "Kozara". Prisutnima u Banjaluci su se obratili Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Matthew Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini te general-pukovnik OS BiH, Senad Mašović.

Podžić je u obraćanju kazao da se sada razvija nova sposobnost, koja se ogleda u mogućnosti pružanja zdravstvene zaštite svim pripadnicima OS BiH.

“Aktivnost na unaprijeđenju sanitetske službe, zajedno smo sa partnerima prepoznali to kao nedostatak u okviru kapaciteta, i otpočeli smo to u augusu 2016. godine. Ministarstvo odbrane i OS BiH nisu imali ovu sposobnost, a bit će napravljen veliki iskorak u saradnji sa zdravstvenim institucijama. Ovo je prva faza, prvi korak OS BiH na ovom polju”, rekao je Podžić.

On je nalgasio da je ovo mogućnost za nova radna mjesta.

“Koristim priliku da naglasim da se neće zaustaviti na ovome. Radovi na ambulanti su okončani, a ona je opremljena svom opremom i sredstvima za rad. Predstoji nam registracija, omoguaćavanje specijalizacije ljekara, te dalji prijem ljekara u vojnu službu”, rekao je Podžić.

On je se zahvalio Ambasadi Velike Britanije, NATO štabu i ostalim institucijama na podršci pri realizaciji ovog projekata.

VEZANE VIJESTI

“Ovo je i poziv mladim ljekarima da se pridruže časnom poslu službe u OS BiH”, rekao je i najavio konkurs za prijem novih 600 vojnika u Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH rekao je da je ovo još jedan uspješan korak.

“Ovakvi objekti nisu bili u upotrebi i propadali su. Sada su ne samo odgovarajući za moderne i sposobne OS BiH, nego će biti ključni u borbi protiv COVID-19. Radovi na renoviranju su trajali dugo, bila su potrebna sredstva i napori da se u potpunosti završe”, poručio je Field.

Field se zahvalio svima koji su bili uključeni i koji su pomogli u izgradnji i implementaciji ovog projekta.

“Jači smo zajedno u savezu i to bi trebao biti primjer za buduće zajedničke napore”, rekao je Field.

“Ovo je samo dio bilateralne saradnje u polju odbrane. Tu smo na raspolaganju kada god smo u mogućnosti”, kazao je.

General-pukovnik OS BiH, Senad Mašović je kazao da je ovo uspješan korak koji je realizovan uz pomoć Ambasade Velike Britanije.

“Projekat je bio dug i složen, danas daje značaj na činjenici da imamo otvaranje nove ambulante. To daje novu dimenziju OS BiH. OS BiH su napredovale u brojnim segmentima, došlo je vrijeme da se razvije segment pružanja zdravstvene zaštite. Doprnijet će prijemu novih, mladih medicinskih kadrova. Medicinska zaštita je bila jedan od nedostataka, unaprijeđeno je postojeće stanje, i objekat ima na raspolaganju svu savremnu opremu”, rekao je Mašović.

On, kao Podžić i Field istakli su važnost rada ovakvog objekta u borbi protiv pandemije korona virusa u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad