Ministrica Turković objasnila kako se vrši raspodjela pomoći koja stigne BiH

Vijesti 27. maj 202014:32 > 14:35
N1

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kazala je da je pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je stilga u BiH - višemilionska.

Kao pomoć iz UAE u BiH je stiglo 40 respiratora, 100.000 testova na COVID-19, 5.000 kompleta za zaštitu, 150.000 rukavica, 150.000 maski N95, 150.000 hirurških zaštitnih maski, 50.000 vizira i 20.000 zaštitnih naočala. Pošiljka je teška 20 tona, a mjeri se u milionskim iznosima – kazala je Turković.

“Početkom pandemije, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Džaferović, pisao je pisma vladarima Zaljeva, drugim prijateljima, obavještavajući ih o situaciji u BiH. Zamolio je da ukoliko mogu – da pošalju pomoć, cijeneći da se i oni nalaze u delikatnoj situaciji”, rekla je Turković.

Kazala je da su se neke zemlje odazvale, neke nisu, neke će tek možda to uraditi.

“U ime Ministarstva, Vlade, želim da iskažem zahvalnost ljudima koji stoje iza donacije. Nadamo se da ćemo u vremenu koje dolazi biti u mogućnosti da i mi pomognemo na svoj, makar i simboličan način”, rekla je Turković.

BiH je zahvalna na svakoj pomoći koja dođe, kazala je Turković. Pojasnila je i kako se vrši raspodjela pomoći koja stigne u BiH.

“Svaka pomoć, i najmanja i najveća, koja dolazi u BiH – biva proslijeđena svima. Na način da se Koordinaciono tijelo i Ministarstvo sigurnosti obavještava o zaprimljenoj pomoći. Koordinaciono tijelo preuzima, usklađuje i vši evidenciju na osnovu spiskova, popis šalje Vijeću ministara. Vijeće ministara dobija spiskove i pomoć se dijeli izmđeu entiteta i Brčko distrikta. Onda se sa tih nivoa, spušta niže prema procentu stanovništva. Pomoć dakle stiže svima, dijeli se svima i to je jedini ispravan način”, poručila je.

Turković je rekla da je ona protiv selektivne pomoći jednom kantonu ili entitetu, te da je sva pomoć namijenjana svim narodima.

Ona je kazala da ne zna specifikacije respiratora koji su stigli iz UAE, to će biti poznato kasnije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad