Zulfikarpašić: Naš narod se bori na vjetrometini

Vijesti 25. maj 201508:44 > 09:03
N1

U današnjoj rubrici prelistavanje dnevne štamše gošća Novog dana bila je Amra Zulfikarpašić, poznata bosanskohercegovačka konceptualna umjetnica i dizajnerica, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafički dizajn.

Na naslovnici Oslobođenja pisalo je da je Igman dio većeg tala.

Smatram da je strašno da neko u svemu ima tal. Zbog toga i ne možemo krenuti naprijed, zbog one krilatice “IMT – ITT – ima li mene tu, ima li tebe tu”. Sve političke stranke koje su na vlasti imaju svoje interese i zbog toga idu podjele direktorskih mjesta. Ti direktori možda nisu nesposobni, ali su dužni da vrate svojim strankama na neki način. Mnoge firme su propale zbog talova. Vladajuće stranke reketiraju svoje kadrove na direktorskim mjestima. Talovi su reketiranje.

Damir Džumhur jučer je izborio drugo kolo na Roland Garrosu i tako ostvario historijski uspjeh za bh. tenis.

Sportisti u BiH imaju status isti kao i umjetnici. Sve zavisi od vlastitih sposobnosti i angažmana. Za kulturu i sport se ostavlja najmanje novca u budžetu.”

“Ajme zemlji u kojoj se i nepoštivanje zakona naziva nacionalnim interesom”, komentar je Slave Kukića.

To je kočnica naprijed jer kad god se neko ne slaže povlaći pitanje nacionalnog interesa. Ova koalicija je neprirodna. Vrijeme će pokazati da desni i lijevi ne mogu praviti koaliciju, to nema nigdje u svijetu.”

Zulfikarpašić je prokomentarisala i da su se u BiH slile ogromne količine novca za razne katastrofe, a ljudi kojima su bile namijenjene nikada se nisu uhvatili za zelenu granu. “Ovaj narod koji se bori je na vjetrometini, ničim nije zaštićen dok razni trgovci i mešetari odlučuju o svemu.”

Također je kazala da na cijelom Balkanu, možda i u Evropi, nema gore hrane u prodavnicama nego kao kod nas. “Bolje je zasaditi sebi nešto u saksiju, nego ići u tržni centar i kupovati nešto što stoji dugo vremena i ne znamo odakle dolazi.”