Dedić: Trebali su nas obavijestiti o sječi šume, čekamo odgovore 20 dana

Vijesti 28. maj 202010:10 > 10:26
N1

Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH je za N1 govorio o aktuelnoj tematici sječe šuma na granici BiH i Hrvatske te drugim temama iz političke svakodnevnice.

Problem sa sječom šuma?

“Kao što ste kazali, od početka maja, nakon prvih saznanja i održanog sastanka naših organa i organa RH do danas poduzeto je niz mjera. Prije svega, organi Hrvatske su trebali obavijestiti naše organe o aktivnostima sječe šume. Trebali su obustaviti sa radovima, dvadeset dana čekamo odgovore na pitanja”, kazao je Dedić.

“Granica sa Hrvatskom koja obuhvata područje USK je 242 km, tako da ovih 8 km gole sječe će načiniti štetu u šumama Hrvatske. Meni ovo liči na predizbornu priču, mi ih pozivamo da zajednički rješavamo pitanje migranata. To se neće riješiti sječom šume. Vjerovatno odgovore ćemo čekati, a sjednica Predsjedništva će tretirati ovo pitanje”, dodao je.

Ističe da će se morati definisati granična linija.

“Granična linija će se morati definisati i poštovati šta god uradili u ovom periodu. Nema ni dosta vremena, jer Granična služba ima obavezu da štiti granice BiH”.

“Vlada je izdvojila značajna sredstva za podršku poljoprivrednicima. Obavljen je poziv i lista korisnika koji će dobiti podršku, ovom mjerom je obuhvaćeno 27.000 hektara zemljišta. Svi korisnici koji dobiju podršku će biti objavljen na web stranici kao što i radimo do sada sa korisnicima. Nakon potpisivanja sporazuma, mnistarstvo donosi rješenje”, kazao je.

Kada je riječ o poticajima kao pomoć poljoprivrednicima za doba pandemije, kazao je:

“Mi danas imamo obrađene sve zahtjeve redovnih poticajnih sredstava, pored podrške proljetnoj sjetvi u pripremi je podršk jesenskoj sjetvi. Radimo da kao jedan tim obezbjedimo što veću podršku našim poljoprivrednicima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad