Dragan Čavić: Ovako brutalno je radio samo Paddy Ashdown

Vijesti 30. maj 202015:32 > 15:35
N1

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da novoizabrani sastav Centralne izborne komisije BiH, vrši političku osvetu prema NDP-u kojem je zbog navodnog nedozvoljenog finasiranja političkih stranaka izrečena kazna od 87.000 KM.

Čavić je rekao da ta kazna nema nikakvog zakonskog osnova zbog čega je NDP pokrenuo postupak zaštite svojih prava kod apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Zbog drakonske kazne, sumnja Čavić, NDP-u bi mogli biti blokirani računi, te stranka onemogućena da izađe na lokalne izbore.

Čavić je na konferenciji za novinare u Banjaluci, gdje je održana sjednica Predsjedništva stranke, ocijenio da se ovako brutalno, kako kažnjava sadašnji CIK, ranije odnosio samo Paddy Ashdown prema SDS-u.

“Ja znam kako svi mogu biti efikasni kada nekoga treba zadaviti. Probao sam to na svojoj koži kada sam bio predsjednik SDS-a. Šokiran sam. Niko mi ne može na svijetu objasniti da ovo nije politika koja je ušla u CIK. I dosad je bilo, ali ovako brutalno nikad kao sada. Ovako brutalno je, kao ovo dvoje u CIK-u radio samo Paddy Ashdown. Mi ovo dokazujemo od 2014.godine, dokazali smo prethodnom sazivu CIK-a. Ovome ne možemo”, rekao je Čavić.

“Običnu knjigovodstvenu transakciju sadašnji CIK je okvalifikovala kao nedozvoljeno finansiranje, što je neviđeno. Vjerujem da će sudski organi što prije osporiti tu njihovu odluku. Sve i jedan pfening od ovog iznosa poznat je CIK-u, sve je išlo redovnim tokom i nema nikakvih mahinacija. Ta sredstva su gašenjem pomenutih partija i stvaranjem NDP-a, kao novog pravnog lica, bila u funkciji NDP-a i nikog drugog”, pojasnio je Čavić.

On je rekao da će NDP nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u svim opštinama i gradovima Republike Srpske, te da ima kapacitet da, samostalno ili u koaliciji sa drugim partijama, prijavi odborničke liste u svim lokalnim zajednicama.

Čavić je precizirao da će NDP na predstojećim izborima učestvovati u okviru koalicije na nivou RS i da će se sa tim strankama tražiti rješenje za sve opštine u kojima izlazi na izbore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad