Više stotina građana poručilo: "Ne" hidroelektranama na Neretvici!

Vijesti 01. jun 202012:42 > 12:52
N1

Više stotina građana u Goranskom polju kod Buturović Polja okupilo se danas kako bi spriječili radove na izgradnji mini hidrocentrala na Neretvici.

Za mještane je sporna sama odluka izgradnje hidrocentrala na Neretvici. Poručuju kako će tako biti ugroženi biljni i životinjski svijet koji živi u Neretvi, a i mještanima u Buturović Polju će biti onemogućena pitka voda.

VEZANE VIJESTI

Zahvaljujući okupljenim, mašine su vraćane i nisu mogle proći lokacije na kojem je planirana izgradnja.

Viktor Bijelić iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH istaknuo je da je bilo više od 300 ili 400 ljudi na skupu, te da je najvažnije da bi bio ugrožen pristup vodi, bilo da je snadbijevanje ili navodnjavanje ili bilo koji drugi oblik korištenja vode za potrebe građana.

“Važno je istaći da je Elektroprivreda preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pokušala doći do kredita za izgradnju dvije od 15 hidroelektrana. Upravo je Evropska banka za obnovu i razvoj utvrdila da se te vrste nalaze na listi evropske direktive o staništima. Odustali su zbog endemskih vrsta. Dakle, ako su oni odustali, čitav projekat je sporan“, rekao je Bijelić za N1 i poručio da je to je potpuno jasan signal da Elektroprivreda treba da odustane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad