Trgovci ogorčeni: Prodaja ne raste, bolje bilo za vrijeme pandemije

Vijesti 04. jun 202017:56 > 19:18
N1

Ekonomske posljedice pandemije i minusi u poslovanju predviđaju se i u narednom periodu. Sa ciljem ublažavanja novčanih gubitaka Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o dodjeli sredstava privrednim subjektima, ali i ukinula Uredbu o neposrednoj kontroli cijena. Koliko je kompletna situacija uticala na asortiman proizvoda i formiranje cijena provjerila je naša ekipa.

Domaća slatinska jagoda, hercegovački rušt, trešnje iz Mostara, pastrmka iz Šipova,… najistaknutiji su natpisi na banjalučkoj tržnici.
U šarenilu voća i povrća Vesna Punuš radi duže od 20 godina, posla kaže ima, ali ne kao prošlih godina, te da su domaći proizvodi najtraženiji.

“Svi bi željeli domaće, ali nema sve domaće. (Zašto?) Pa veće povjerenje, ali nemamo mi te količine”, priča
Vesna Punuš, prodavačica na pijaci u Banjaluci.

Zbog toplije klime na jugu zemlje rano povrće na ove tezge stiže iz Hercegovine. Pored ovih domaćih proizvoda tu su i šumski, ovi vrganji su brani u šumama pored Čelinca i kilogram košta 10 KM. Ovo je doba godine kada ne manjka svježeg voća i povrća, no prodaja ne raste, žele se prodavci.

“Najbolja prodaja je bila za vrijeme pandemije, tad je bio čas za penzionere ali nismo tada imali mnogo robe. Sad ima dosta više u ponudi ali nema penzionera, oni su se istrošili jadni”, priča Žana Malić, prodavačica,

U zatvorenom dijelu, koji nije radio dva mjeseca, gdje se prodaju riba, mlijeko, meso, potpuno suprotna priča.

“Sve manje i manje, otišli su u velike kuće. Kako tržnica nije radila dva mjeseca dosta sam kupaca izgubio”, otkriva Sreto Gnjatić, prodavac.

Projekat “Naše je bolje” Privredna komora realizuje 11 godina, međutim zbog novonastale situacije, pokrenuta je i kampanja “Kupujmo domaće”.

“Kupovina domaćih proizvoda uvijek je važna, ali u ovo vrijeme krize je možda važnija nego ikada”, ističe Vladimir Blagojević, portparola Privredne komore.

Ovu krizu prati i povećanje cijena proizvoda bez obzira da li domaći ili uvozni. Iz Udruženja za zaštitu potrošača kažu da je najviše žalbi građana bilo rast cijena voća, povrća, sredstava za higijenu.

“U jednom trenutku proizvodnja je zastala, a potražnja porasla i uprkos padu cijena naftnih derivata došlo je do poskupljenja osnovnih životnih namirnica”, pojašnjava Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potoršača “Reakcija”.

Tokom pandemije, Vlada RS je uredbom ograničila maržu proizvoda na nivo koji je bio 5. marta. Ta uredba je danas ukinuta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad