Hoće li slučaj Prijedor ugroziti "najdugovječniju koaliciju na Balkanu"

Vijesti 04. jun 202018:56 > 19:09
N1

Zbog odnosa SNSD-a i DNS-a u Prijedoru problemi u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj. Ministarica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić smijenjena je na današnjoj sjednici Vlade ovog entiteta. Zbog svega je zasjedalo i Predsjedništvo DNS-a. Za njih je smjena neprihvatljiva, traže sastanak sa SNSD-om na kojem će se preispitati odnosi u koaliciji.

Nakon 10 godina u ministarskoj fotelji Lejla Rešić smijenjena je kao kolateralna šteta zbog odnosa SNSD-a i DNS-a u Prijedoru. Za N1 je samo kratko rekla da je “bivša”, te da sve za sada neće komentarisati.

Zato komentar imaju u DNS-u.

Predsjedništvo stranke hitno je zasijedalo. Na sjednici burno, pred novinarima generalni sekretar Darko Banjac, kaže stranka je jedinstvena. Ističe da će se sljedeće sedmice o svemu razgovarati sa SNSD-om. Pa i o otvorenoj mogućnosti da DNS napusti vladajuću koalciju?

“U politici je sve otvoreno”, poručuje generalni sekretar DNS-a i dodaje:

“Mi očkujemo da ukoliko se postigne generalni stav da od Trebinja do Krupe na Uni ne može se biti u koaliciji, mi očekujemo i od SNSD-a i SP-a da i oni ne budu u koaliciji sa PDP-om i SDS-om. Mi treba da sve odluke donosimo bistre glave, ovdje treba pamet, a ne srce, glava će odlučivati. (N1: A da li je i ko zahtijevao da se izađe iz koalicije?) To je stav, unutrašnji stav Predsjedništva, o tome vam, ja neću pričati, jer je to stav DNS-a, a ne medija”.

O smjeni Rešić nije se diskutovalo na sjednici Vlade. Takvu odluku kažu donio je premijer, koji je ne obrazlaže. A ministrica, iako smijenjena , danas je hvaljena.

“Ona je već treći mandat u Vladi RS, svi smo pozitivno ocijenili njen rad i saradnju koju smo imali u prethodnim godinama”, ističe Petar Đokić, ministar industrije RS (SP).

“Odluka je došla takva da bilo kakav dodatni komentar ne bih imao”, dodaje Vjekoslav Petričević, Ministar privrede RS (NDP).

Bez komentara i premijer Radovan Višković koji je smjenu, kako saznajemo, sam izvršio, a po naređenju partijskog šefa Milorada Dodika. I to zbog koaliranja DNS-a i SDS-a u Prijedoru koje se desilo juče, čime je SNSD u gradu na Sani izgubio skupštinsku većinu. Gradonačelnika nikad nije ni imao.

Zbog ranije sječe DNS-ovog kadra krajem 2019. godine zaleđeni su nakratko koalicioni odnosi.

“Kako ste se vi zaledili tako se odledite”, kazao je u oktobru 2019. Marko Pavić, bivši predsjednik DNS-a.

Nakon svega je tada Pavić postao bivši predsjendik stranke, ipak zadržao je iz sjene vlast nad prijedorskim dijelom stranke. Opozicija je stava da DNS-om vlada jedan čovjek, ali iz druge partije.

“SNSD potpuno kontroliše te svoje satelite, političke partije. Novi ministar će biti onaj kojeg odredi Milorad Dodik”, smatra Branislav Borenović, PDP.

DNS samostalno donosi odluke, tvrdi predsjednik ove stranke Nenad Nešić…

“Ja imam fantastičnu saradnju sa gdinom Dodikom, nemam nikakvih problema u komunikaciji. Mi ćemo pozvati našeg koalicionog partnera da nas podrži u onim sredinama za koje smatramo da imamo najviše šansi i najboljeg kandidata”.

A to je upravo Prijedor, u kojem je jučer DNS sa SDS-om, ali i SDA povratio skupštinsku većinu.

Od 31 odbornika Skupštine grada, imaju tijesnih 16. Kandidate za funkciju gradonačelnika imaće i DNS i SNSD i SDS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad