Senzacionalistički naslovi medija su mač sa dvije oštrice

Vijesti 26. maj 201508:49 > 09:01
N1

''Osjetljivo je vrijeme u kojem živimo. Razumijem potrebu medija da imaju senzacionalističke naslove. Mada to je mač sa dvije oštrice, jer smatram da apsolutno nema potrebe za tim. Evo koliko vidim, sve novine se služe s tim'', kazala je Durkalić u komparaciji naslovnica i njihovih naslova.

Gošća Novog dana bila je Maša Durkalić, novinarka i aktivistica, koja je zajedno sa voditeljicom Novog dana, Almom Dautbegović Voloder prošla kroz naslovnice najtiražnijih novina u BiH.

”Ne znam kada su posljednji put bile pozitivne vijesti u našoj zemlji. Malo sam pod uticajem treme, jer ovo obično radim privatno, posredstvom društvenih mreža ali ovako u jutarnjem programu ćemo probati iskomentarisati sve što piše na naslovnicama. Sudeći po naslovima, ne izgleda mi optimistično”, kazala je Durkalić na samom uvodu.

FK SFK 2000, ženski fudbalski klub i Sarajeva osvojio je 13. titulu prvaka BiH, a postoji ukupno 15 godina, prvi je izdvojeni naslov.

”U skladu sa mojim interesima izabrat ću naslove koji se tiču žena. SFK 2000 je fantastičan, klub je sjajan, i najtrofejniji klub u državi. Ta ekipa nastupa u Ligi prvaka, a to mnogi ne znaju. Sjajne su cure, i svakom bi preporučila da ih pogleda. Ja fudbal ne pratim, ali pratim njih. Njihova trenerica je jedna jako posvećena osoba, a neke njihove igračice su počele igrati za evropske klubove, i svako ko voli ovu igru – trebao bi otići na stadion ‘Otoka’ da ih pogleda”, rekla je Drukalić.

“Dva smo svijeta različita”, odnosno poduzetništvo žena u dijaspori bila je naredna tema sa naslovnice Oslobođenja.

”Očigledno je negdje drugo jednostavnije baviti se biznisom. Ženski aspekt biznisa je u pitanju, a sama žena u dijaspori lakše dolazi do posla, i lakše registruje svoju firmu nego li je to slučaj kod nas. Kod nas se žene moraju boriti sa dosta velikim administrativnim problemima. Ista je stvar u politici, gdje žene čekaju neka bolja vremena da bi im bilo bolje. Jednostavno nema jednakosti, ali polako se kreće u tom smijeru”, prokomentarisala je novinarka i aktivistica.

”Nemamo dovoljno novca da implementiramo sve potrebne procese. Onda nemamo ni volje. Sumnjam da će se ugastiti 50 radio i TV stanica, jer smo kao narod jako snalažljivi”, riječi su jutrošnje gošće u komentaru da BiH prijeti medijski ”mrak” zbog usporenog procesa digitalizacije TV signala.

”Osjetljivo je vrijeme u kojem živimo. Razumijem potrebu medija da imaju senzacionalističke naslove. Mada to je mač sa dvije oštrice, jer smatram da apsolutno nema potrebe za tim. Evo koliko vidim, sve novine se služe s tim”, kazala je Durkalić u komparaciji naslovnica i njihovih naslova.

Vrijeme je izdvojeno i za priču o poplavama, koja je ponovo aktuelna zbog kiša koje su obilne u BiH ali i u regiji.

”Svi su osjetljivi na to. Svi danas žive pod strepnjom, užasnu su štetu napravile, a dešavanja u Srbiji kažu da nije nemoguće da se to desi. Treba raditi na pripremama zbog prevencije novih. Nadam se da se to neće desiti, a jedino što možemo uraditi jeste da apelujemo nadležne da urade sve što je u njihovoj moći da se to ponovo ne desi”, kazala je u odjavi gostovanja.