Male balerine "Arabesque" su ponos Mostara

Vijesti 26. maj 201510:24 > 10:29
N1

Baletska škola "Arabesque" počinje sa svojim radom 2006 godine. Cilj ove škole je edukacija djece i svestrano upoznavanje učenika sa umjetnošću klasičnog baleta i historijskih igara.

Škola je dosad nastupila na značajnim kulturnim i umjetničkim događajima i svojom prezentnošću otvorila i zatvorila zapažene manifestacije u regionu. članice Baletske škole “Arabesque” Mostar učestvovale su na prestižnom svjetskom takmičenju World Ballet Compettitionu, a Đenana Kaminić razgovarala je se profesoricom ove škole Arletom Ćehić.

Pitala je koju bi to godinu u devet proteklih izdvojila kao najbolju?

”Posljednja godina nam je najbolja, sa dosta lijepih otvaranja i zatvaranja festivala. Bilo je dosta aktivnosti. Pokupili smo puno iskustva. Dobili smo krila za dalji rad, a vjerujem da će se to vidjeti na našem narednom koncertu”, kazala je Ćehić.

Na pitanje, kako djeca reaguju na jako zahtjevan repretoar, ali i na sam balet kao umetničku figuru, dobili smo odgovor: ”Od samog početka ističem da djeca u današnjem društvu, punom lakih nota, video igrica, društvenih mreža i interneta,  vrijedno dolaze na balet, usvajaju vokabular baleta i pridnose sa toliko entuzijazma. Ponosni smo na njih i na lakoću njihovog usvajanja varijacija iz poznatih baleta. Djeca slušaj klasičnu muziku, ja sam preponosna, kao i njihovi roditelji”.

Balet nije na zavidnom nivou u našem društvu, a profesorica Ćehić to komentariše riječima: ”Moj koncept je demokratizacija svih umjetnosti, pogotovo baleta. Treba biti prilagođen ostalim umjetničkim formama. Ne znam koliko ćemo izdržati, ali volja je tu, jer podrške od grada i države nemamo, ali imamo volju i dok možemo radit ćemo”.