Muftija Adilović: "Dani Ajvatovice" će biti održani uz mjere zaštite od koronavirusa

Vijesti 08. jun 202016:30 > 16:34
Fena

Organizacioni odbor "510 Dani Ajvatovice" na redovnoj sjednici 2. juna usvojio je odluku da će se ta kulturno-vjerska manifestacija organizovati od 19. do 30. juna uz smanjenje broja programskih sadržaja i poštivanje mjera nadležnih organa.

Ovogodišnja manifestacija će početi svečanim otvaranjem u petak, 19. juna, na Musalli u Pruscu. Defile konjanika i bajraktara u Donjem Vakufu je planiran za subotu, 27. juna, a centralni program će biti organizovan u nedjelju, 28. juna 2020. godine.

Iako će broj programskih sadržaja biti znatno smanjen, i ove godine javnosti će biti ponuđen značajan broj vjerskih, kulturnih, edukativnih i sportskih sadržaja, kao i programi koju podrazumijevaju brigu o najugroženijim kategorijama društva.

Organizacioni odbor podsjeća da će svi programski sadržaji biti organizovani u skladu sa važećim mjerama nadležnih organa i poziva sve posjetitelje na poštivanje istih.

Ahmed efendija Adilović, muftija travnički, potvrdio je u razgovoru za AA da će manifestacija “Dani Ajvatovice” biti održana uz mjere predostrožnosti zbog pandemije koronavirusa.

“Zbog pandemije koronavirusa ove godine Ajvatovicu nismo odgodili nego ćemo je održati, ali sa smanjenim brojem programskih sadržaja i uz poštivanje mjera zaštite zbog pandemije koronavirusa”, kazao je muftija Adilović.

Dodao je da su programski sadržaji ove godine slični kao i prošlih godina, samo što će biti u manjem obimu.

“Znači da ćemo 27. juna imati defile konjanika kroz Donji Vakuf, a u Pruscu 27. juna navečer, kod džamije Hasana Kjafije, imat ćemo i program Kur'ana, ilahija i zikra. Imat ćemo i druge manifestacije, kulturne, vjerske, edukativne, sportske i humanitarne”, rekao je.

Napomenuo je da će ove godine biti prikazan i dokumentarni film o Ajvatovici.

“Ove godine pripremamo i dokumentarni film budući da je 30 godina od kako je reaktivirana Ajvatovica, od 1990, i da je 510 Ajvatovica, jedan značajan jubilej. Također, imat ćemo i okrugli stol gdje će se govoriti o Ajvatovici, kakva je bila, kakva je danas i kakva će biti u budućnosti, kako je planiramo. Što se tiče edukativnih sadržaja, imamo nekoliko tribina, nekoliko promocija knjiga. Što se tiče humanitarnih, imat ćemo posjetu zavodima za osobe sa posebnim potrebama kojima ćemo uručiti pomoć. Od sportskih sadržaja, još nije definisano, ali imat ćemo karate kup i šahovski turnir. Imat ćemo i nekoliko tribina na kojima će učestovovati, između ostalog, i dekani Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici”, kazao je muftija Adilović.

Iako že broj sadržaja biti manji, muftija je rekao kako će program ipak biti bogat.

“Naravno, morat ćemo pratiti mjere. Za sada je to distanca, obavezna, 100 osoba u zatvorenom prostoru i 300 na otvorenom. Očekujemo da će se te mjere dodatno ublažavati do perioda održavanja, tako da se nadamo da će centralnoj manifestaciji prisustvovati veći broj, ali, opet, neće moći kao što je to bilo prethodnih godina”, rekao je muftija travnički.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad