Dr. Ler za N1: Šta je "epidemijski rep" i koliko može trajati

Vijesti 09. jun 202017:31 > 17:39
N1

Ljekar epidemiolog Željko Ler je za N1 govorio o pandemiji korona virusa, ukidanju vanrednog stanja i potencijalnom drugom "udaru" virusa.

“Obistinile su se prognoze mene i kolega da će negdje krajem maja epidemija dostići svoj vrh, kada će poslije toga doći do pada broja oboljelih što je rezultiralo smirivanjem epidemijske situacije, te je uslijedilo otkazivanje stanja nesreće”, kazao je Ler.

“Ukidanje mjera se odnosilo na prestanak važenja restriktivnih mjera, od policijskog sata do kretanja građana. Međutim nije se odnosilo na osnovne mjere samozaštite; nošenje maski, pranje ruku, bez rukovanja i poštivanje fizičke distance od dva metra”.

Kaže da su mjere ukinute na vrijeme.

“Sigurno da smo doživjeli privredni i ekonosmki kolaps, ali nismo zdravstvenog sistema zahvaljujući mjerama. Po mom mišljenju, restriktivne mjere nisu prerano ukinute. Bilo je zaista vrijeme, građani su počeli osjećati tjeskobu, anksioznost zbog situacije”, kazao je i dodao:

“Bilo je pritisaka da se mjere ukinu, ali mislim da stručnjaci nisu podlegli pritiscima nego su objektivno donijeli odluku”.

Koliko su opasni tzv. “mikrodžepovi” koji su aktivni u BiH?

“Ja taj izraz “mikrodžepovi” ne znam, to mi je novo. Mi to zovemo “epidemijski rep”. Virus je među nama, toga moramo biti svjesni i rezultiraće još neko vrijeme pojavom manjih slučajeva, porodičnim. Epidemijski rep će se produžiti ukoliko ne poštujemo individualne mjere samozaštite. Ponavljam, nošenje maski, higijena ruku, fizička distanca, bez boravka u zatvorenim prostorima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad