Aluminij Mostar: Ništavan ugovor sa Abraham Group, proširuje se istraga

Vijesti 10. jun 202019:26 > 19:54
N1

Kantonalno tužilštvo već radi na slučaju Aluminij zajedno sa Finansijskom policijom. U pripremi je i novi izvještaj kojiim bi se istraga trebala preusmjeriti na firme koje su bili dobavljači sirovina i repromateriijala, istovremeno i najvažniji kupci gotovih proizvoda. Ovo je u razgovoru za N1 potvrdio resorni ministar, nakon sjednice Federalne vlade.

“Ja sam danas na sjednici čuo, na izlaganju gospodina v.d. direktora Finansijske policije da rade na predmetu. Proširuje se nadzor i pregled na povezanim firmama, u izvještaju se vidi da su pojedine firme dobavljači i kupci određenih materijala i sirovina”, kazao je ministar Nermin Džindić.

Aluminij je sirovine nabavljalo od Glencore International“ AG, „Primorka“ d.o.o. Široki Brijeg, „FEAL“ d.o.o. Široki Brijeg, „FE-AL“ d.o.o. Mostar, „Prvo plinarsko društvo“ d.o.o. Sarajevo, „Erdal“ d.o.o. Sarajevo. Kako se navodi u izvještaju Finansijske policije, osim kršenja zakonskih propisa i lažnog prikazivanja stanja i imovine, temeljni problem Aluminija je bio ii što je gotovi proizvod u kontinuitetu prodavane ispod proizvodne cijene. Poslovanje se svelo na štetne kompenzacije koje su generirale manjak novčanih sredstava. Ogromni gubci, friziranje izvješataja, gdje je u svemu bila Federalna vlada.

Bivši federalni premijer Nermin Nikšić komentirajući posljednji izvještaj kazao je kako je za vrijeme manadata njegove vlade vrijednot dionice stabilizirna, u Nadzorni odbor napokon su ušli predstavnici Federalne vlade, ali i da je već tada bilo jasno kako se stvari moraju dramatično promijeniti, što se nije desilo.

Četiri mjeseca nakon što je Dragan Čović na svom Twitter profilu najavio da je Aluminij dobio novu šansu kroz iznajmljivanje pogona izraelsko-kineskom konzorciju „Abraham grupaciji“, kazavši kasnije da se lavovski borilo za ovu šansu, u Sarajevu danas je stigla potvrda kako je ugovor sa ovom firmom faktički ništavan jer nijedna od stavki ugovora nije ispoštovana, a rokovi su prošli.

“Niti jedan radnik Aluminija Mostar ne radi u firmi Aluminij Industrys. Prošlo je 60 dana od davanja saglasnosti, niti jedno plaćanje od strane Aluminj Industrys nije izvršeno prema ugovornom odnosu. Jedan od ta tri razloga su dovoljna da se ugovor prekine, što znači da ugovor od 8.6. ne važi”, kazao je Džindić.

Nekadašnji sindikalni povjerenik Romeo Biokšić na sve navedeno reći će kako su radnici prevareni i ostavljeni, te da je na redu Tužilaštvo.

Za narednu sjednicu Vlade FBiH kako doznajemo biće pripremljena informacija o pokretanju stečaja čime se otvara put povjeriocima za naplatu dugova, prije svega EP HZHB koja je već u posjedu dvije pravomoćne presude na dug koji sa zateznim kamatama premašuje 300 miliona maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad