Revizija diploma: Podatke dostavilo 167 budžetskih institucija KS

Vijesti 12. jun 202016:46 > 14. jun 2020 07:03
N1

Od 213 institucija u Kantonu Sarajevo, 167 ih je dostavilo podatke o školskoj spremi zaposlenih osoba u institucijama Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Ured je pokrenuo reviziju diploma zaposlenih u institucija KS nakon što je Vlada KS 13. decembra donijela zaključak o tome, a na osnovu inicijative Ureda. Kako se navodi u odgovoru na zastupničko pitanje zastupnice Skupštine KS Neire Dizdarević, prva faza realizacije ove aktivnosti podrazumijeva dostavljanje podataka Uredu od institucija, a druga faza je proces provjere dostavljenih podataka kod nadležnih obrazovnih institucija.

Ured je, s ciljem efikasnijeg provođenja ovih aktivnosti, kreiralo unificirani Obrazac za dostavu podataka o školskoj spremi i Uputstvo za popunu obrsca za dostavu podataka o školskoj spremi.

Institucije su imale rok 30 dana da dostave podatke, a onima koje nisu upućena je urgencija resornim ministarstvima.

“Zaprimljene podatke Ured svakodnevno i kontinuirano importuje u informacioni sistem, međutim, u svakodnevnom radu nailazimo na situaciju da više od 50 posto dostavljenih podataka ne omogućava programiranu opciju importa, kako je prvobito zamišljeno, a sve iz razloga što institucije ne dostavljaju na ispravan način popunjen Obrazac jer je evidentan veliki broj dostavljenih obrazaca s tehničkim nepravilnostima. Ovdje je bitno istaći činjenicu da je Ured za potrebe provjera diploma nadogradio informacioni sistem koji je odličan alat za brzu i neovisnu detekciju nepodudarnosti između dostavljenih podataka iz personalnih dosjea, s podacima iz matičnih evidencija obrazovnih ustanova kao izdavaoca diploma”, saopćeno je iz Ureda.

VEZANE VIJESTI

Do 5.6. su dostavljeni podaci za 11.196 zaposlenika. Osim doploma koje su bile uslov za radno mjesto, dostavljane su i sve druge diplome koje postoje u ličnom dosijeu svakog uposlenika. Uporedo se ovi podaci i dostavljaju nadležnim obrazovnim institucijama s ciljem provjere vjerodostojnosti diploma.

Zahtjev za provjeru vjerodostojnosti diploma upućen je svim državnim univerzitetima u FBiH, dok će do kraja juna isti zahtjev biti dostavljen svim privatnim univerzitetima u FBiH. Nakon toga, naglašavaju iz Ureda, slijedi provjera diploma koje su izdate u RS-u.

“Još jedan od potencijalnih gorućih problema s kojima bi se Ured mogao susresti u nastavku provođenja navedene aktivnosti, je vrlo izvjesna mogućnost zahtjeva za novčanu naknadu za izvršene provjere određenih univerziteta, a što Ured, s obzirom na ograničena novčana sredstva u budžetu neće moći finansijski ‘ispratiti'”, navode iz Ureda.

Nakon što dobiju potrebne podatke Ured će sačiniti izvještaj koji će dostaviti Vladi KS, a nakon čega će se znati pravo stanje u vezi sa vjerodostojnosti diploma na osnovu kojih su osobe primljene u radni odnos u određenim institucijama KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad