Janusz: Izetbegović i Erdogan ne vole slobodu medija

Vijesti 27. maj 201508:32 > 08:48
N1

''Kongres SDA je obilježio jučerašnji dan, to je bez dileme. Sve je bilo u duhu lažne demokratije. Mjesecima se znao ishod, što se tiče predsjednika i zamjenika. Vjerujem da će Bakiru Izetbegoviću smetati samo Kukić. SDA govori da je njihov Kongres dokaz demokratije, što nije slučaj''.

Novinarka i dopisnica poljskih novina iz zemalja zapadnog Balkana, Paulina Janusz, bila je gošća rubrike Press, u kojoj u Novom danu prelistavamo naslovnice najtiražnijih dnevnih novina u Bosni i Hercegovini.

Čitaocima sa ovog govornog područja poznata zahvaljujući saradnji s beogradskim portalom e-Novine, a trenutno saradnica sedmičnika BH Dani.

Šta je najaktuelnije na naslovnicama, poprilično je jasno.

”Kongres SDA je obilježio jučerašnji dan, to je bez dileme. Sve je bilo u duhu lažne demokratije. Mjesecima se znao ishod, što se tiče predsjednika i zamjenika. Vjerujem da će Bakiru Izetbegoviću smetati samo Kukić. SDA govori da je njihov Kongres dokaz demokratije, što nije slučaj”, kazala je u uvodu gošća.

Ono što je primijećeno jeste da u novom sazivu čela SDA stranke nema niti jedne žene, ali niti jednog pripadnika neke druge etničke skupine u BiH.

”Nema žena, nema nikoga ko nije Bošnjak. Drže oni svoj kurs, tako da ne vjerujem da će biti nekih promjena. Možda Semiha Borovac uđe u neku relaciju eventualno, i to je to”, objasnila je Paulina Janusz.

”Izetbegović je indirektno prozvao Avaz na jučerašnjem kongresu. Mislim, nije direktno naveo ime, ali je svima jasno na šta je mislio. Ružna je poruka prozivati novinu”, kazala je Janusz.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan se uputio u raspravu sa New York Timesom početkom ove sedmice, što je Januš prokomentarisala: ”Niti Erdogan, niti Izetbegović ne vole novine, niti slobodu medija. Njih dvojica su prijatelji, možda Izetbegović i na taj način slijedi Erdogana”.

Januš je istakla da je iznenađena što je Avaz posvetio jako malo prostora Kongresu SDA.

”Koliko znam puno više nepravilnosti je bilo u izboru predsjednika Asocijacije mladih SDA. Ako se ne varam bilo je puno više glasova nego li kandidata. Priča o Kongresu još neće završiti, sigurno”, kazala je Janusz.

Istakla je da je priča o državnim preduzećima i neregularnostima unutar imenovanja članova Nadzornih odborapuno važnija od Kongresa. ”Bolje da se  bavimo našim novcima, nego li Kongresom”, dodala je.

Osipa se banjalučki SDS, te su aktuelne turbulencije unutar te opcije bile jedna od tema razgovora u Novom danu.

”Vjerujem da tog SDS-a nema više, mada se to negira. Problemi u SNSD-u se ne pominju. Mada SNSD sam pokušava da iskoristi tu aktuelnu situaciju”, jasno je poručila gošća.

”Od poplava nismo naučili ništa. Sigurna sam da novac za sanaciju nije završio tamo gdje je trebao da završi. Moramo se zapitati šta ti ljudi rade, jer kolektivni smještaji i dalje postoje. Neki unesrećeni žive u katastrofalnim neuslovnim smještajima, ili kod porodice. Ko brine o njima”, riječi su Pauline Januš koja je poručila da teme vezane za poplave, i porodicama nastradalih u poplavama moraju biti više na naslovnicama. ”Te teme zaslužuju više pažnje nego li ovo o čemu sada čitamo”, kazala je.

Razgovor je također odveo do Erdogane posjete, koju je Janusz prokomentarisala da je to vidjela kao samo kao nove kredite i nova zaduženja.