Dani Vakufa u Sarajevu bi mogli donijeti BiH velika sredstva

Vijesti 27. maj 201509:33 > 09:41
N1

Od danas do 29. maja u Sarajevu će se održavati Sedmi međunarodni forum o Vakufsko-pravnim pitanjima, na putu reaktualizacije institucije Vakufa, u hotelu Bristol u Sarajevu.

Tim povodom gost Novog dana bio je je Rifat Fetić – šef kancelarije reisu-l-uleme IZ u BiH.

Forum će se održavati u prisustvu više od sedamdeset uglednih gostiju i eksperata za vakufsko pravna pitanja iz svih dijelova svijeta, bit će razmatrana nova pitanja u oblasti vakufa.

”Očekujemo da će do petka Forum dati ključne odgovore na neka vakufska pitanja. Imat ćemo zaključke implementirane u ministarstva vakufa muslimanskih zemalja. Očekujemo da se na pozitivan način riješe ova pitanja, kako bi u narednoj godini mogli koristiti vakufska sredstva”.

Mogu li se i na koji načn vakufska sredstva iz jedne muslimanske zemlje, prebaciti na druge zemlje, zbog otvaranja novih vakufa širom svijeta je osnovni cilj Foruma, što je i potvrđeno za N1.

Centralna tema Foruma je pitanje pravnog subjektiviteta vakufa, uvakufljenja proizvodnih sredstava i pretvaranja prihoda vakufa u osnovna sredstva.

Domaćini dosadašnjih šest foruma o vakufsko pravnim pitanjima bili su Kuvajt, Maroko, Turska, Malezija i Katar. Koliko je važno što je BiH domaćin sedmog, saznali smo od jutrošnjeg gosta.

”Forum se inače organizuje na nivou država. Kod nas je to izuzetak, gdje je IZ dobila status državne institucije. U prethodnih šest foruma, lideri država su bili domaćini. Povezujemo se sa svijetom, jer su u pitanju ogromna sredstva koja će pomoći muslimanskom svijetu”.

Sedmi forum o vakufsko pravnim pitanjima održava se u okviru ovogodišnje pete po redu manifestacije Dani vakufa 2015. godine kroz koju Vakufska direkcija Islamske zajednice želi iznova ukazati na kulturnu, socijalnu, obrazovnu, vjersku i općedržavnu dimenziju i ulogu vakufa u razvoju bh. društva i na važnost reaktualizacije institucije vakufa u savremenom trenutku.