Kćerka Fikreta Abdića optužena za oduzimanje službenog pečata

Vijesti 16. jun 202016:57 > 17:24
Laburistička stranka BiH

Općinski sud u Velikoj Kladuši potvrdio je optužnicu protiv Edine Pleho Abdić, kćerke Fikreta Abdića, zbog krivično djela Oduzimanje ili uništenje službenog pečata.

“Optuženoj se Abdić Pleho se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je dana 01.04.2020. godine u Velikoj Kladuši, iako nije uposlenica Organa uprave Općine Velika Kladuša niti osoba ovlaštena za čuvanje i upotrebu pečata, u službenim prostorijama Kabineta Općinskog načelnika Općine Velika Kladuša, u namjeri da onemogući Fikreta Bašića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Velika Kladuša da ovjeri dokumente neophodne za rad i funkcionisanje tog organa te znajući da se radi o službenim pečatima Općinskog vijeća Velika Kladuša, iz ladice stola tehničkog sekretara Općinskog načelnika oduzela dva službena pečata, Općinskog vijeća Velika Kladuša (veliki i mali), svjesna da je tim radnjama onemogućila pravilno i blagovremeno vršenje službenih radnji i javnih ovlašćenja Općinskog vijeća Velika Kladuša”, navode iz Kantonalnog tužilaštva USK.

Dodaju da je osnovanost predmetne optužnice potvrđena saslušanjem svjedoka u toku istrage, kao i analizom pribavljene materijalne dokumentacije.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Velikoj Kladuši.

Podsjetimo, 3. aprila ove godine pripadnici MUP-a USK su izvršili pretres prostorija Općine Velika Kladuša, a po prijavi predsjedavajućeg Općinskog viječa Fikreta Bašića da je Abdić Pleho, inače zastupnica Skupštine USK, otuđila pečat zbog čega nisu bili u mogućnosti ovjeriti doneseni Budžet i ostale odluke Općinskog vijeća.

Abdić Pleho je to veče saslušana u Policijskoj stanici Velika Kladuša te puštena kući.

Iz Laburističke stranke, čiji je osnivač njen otac osuđen za ratne zločine Fikret Abdić, tada su idali saopćenje u kojem su kazali kako je “izvršeno provaljivanje u zgradu Općine” te da je “Fikret Bašić neovlašteni podnositelj krivične prijave u kojoj je iznio niz neutemeljenih optužbi na zastupnicu koja aktivno sudjeluje u radu Općinskog štaba CZ u stalnom zasjedanju“. Ovaj čin su nazvali i “brutalnim načinom otimanje vlasti općinskom načelniku” Fikretu Abdiću i “političkim obračunom s Laburističkom strankom”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad