SDP-ova inicijativa za promjenu naziva ulica, SDA – zašto smetaju samo Bošnjaci

Vijesti 17. jun 202016:59 > 17:10
N1

Skupština Kantona Sarajevo jučer nije usvojila inicijativu za promjenu naziva ulica i ustanova u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Podnosilac inicijative bio je SDP-ov zastupnik Igor Stojanović koji je kazao da se nazivi ulica zamijene nazivima antifašista iz rata '41-'45 i '92-'95.

Koliko građani Sarajeva poznaju prošlost osoba čija imena se nalaze na tablama sarajevskih ulica i ustanova? Ko su fašisti, a ko antifašisti po kojima se zovu ulice glavnog grada BiH. Pitali smo ih, a ovo su odgovorili. 

“Po meni najspornija ulica Mustafe Busuladžića i zbog njegove prošlosti”.
“Zar ima fašista toliko ovdje? Nismo mi komunisti bili”.
“Sreća da u nas u Sarajevu ima malo takvih ulica, koliko je u Mostaru i Banjaluci”.
“Nisam nikakav nacionalista. Ne mislim na ljude bilo koje nacionalnosti. Dali su im imena ulica, ja bi to sve poskidala”.

Zastupnička inicijativa SDP-ovog zastupnika Igora Stojanovića nije dobila većinu. Stojanović kaže “izgubili smo bitku ali ne i rat”. Inicijativa je dobila 15, a bilo je potrebno 18 glasova da bi dobila skupštinu većinu. Podršku inicijativi nisu dali Narod i Pravda i SDA. Ipak, imena ulica mogu mijenjati Općine, a ne Skupština. SDP poručuje da nastavlja borbu na lokalnim nivoima.

“Ako želimo da idemo i krenemo, te promijenimo ime doma “Radovan Karadžić na Palama, ako želimo da promijenimo ime ulice Draže Mihajlovića u Istočnom Sarajevu, onda prvo u svojoj avliji moramo da sredimo stvari. Jer ne može se biti malo fašista, ovdje je ili crno ili bijelo. Ili si fašista i podržavao si fašistički režim ili nisi”, kazao je Stojanović.

U obrazloženju SDP-a piše da je Mustafa Busuladžić, intelektualac koji je podržavao nacističke stavove i progon sarajevskih Jevreja, dobio dio nekadašnje ulice Fuada Midžića – narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata koji je, nakon što je preživio logor Jasenovac, poginuo u posljednjim danima oslobađanja Sarajeva od ustaša i nacista. Ulice 7. septembra, Prvomajska i Partizanska danas nose ime Sulejmana Pačariza Hodže, pukovnika Hrvatskih oružanih snaga i „junaka iz Hrvatskog Sandžaka“. Enver Čolaković bio je NDH-ov ataše za kulturu u Mađarskoj, kao i Pavelićev blizak suradnik po kojem je takođe jedna od sarajevskih ulica dobila ime. Poznato je da jedna od sarajevskih opština je namjeravala dati ime po Enveru Čolakoviću.

“SDP je juče pored Busuladžića napisao još neka imena i sve ih nazvao fasistima. Jedan od njih je bio Titov prevodilac za posjete iz arapskog svijeta. Bez naučne rasprave, za neke sigurno bez ikakvog uporišta. Još jedna važna činjenica, imao je SDP dvije godine vlast u Opštini Centar, Gradu i Kantonu. Vertikalu. Mogli su bez problema mijenjati imena ulica, a nisu nijednu“, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde. 

SDA poručuje – počela je predizborna kampanja.

“Inicijativa koja je bila vrlo selektivna. Tamo je nabrojan veliki broj Bošnjaka. Čija imena i prezimena su se nalazila u nazivima škola i prije rata. Nismo nigdje vidjeli ime škole Mladena Pozajića, naprimjer. Čovjeka za kojeg se tvrdi da je bio dirigent u NDH, Ive Andrića itd.”, naveo je Mahir Dević, šef kluba SDA u Skupštini KS-a.

Demokratska fronta podržava Stojanovićevu antifašističku inicijativu, i pita se da li će SDP u tome podržati radikalni desničari iz NiP-a?

“Želimo podsjetiti da je Demokratska fronta još u prošlom sazivu Skupštine Kantona Sarajevo predlagala slične inicijative, stoga podržavamo Stojanovićevu inicijativu. S obzirom da za razliku od DF-a koji na izbore ide u sklopu šire lijevo-patriotske koalicije, SDP na izbore ide sa strankom koju je State Department označio kao antisemitsku (NiP), biće zanimljivo vidjeti da li će SDP za inicijativu dobiti podršku od svog krajnje desničarskog partnera”,  naveli su iz DF-a. 

Ovakve i slične incijative godinama unazad nisu dobile zeleno svjetlo u općinskim i skupštinskim klupama. Većina javnosti se pita gdje su ulice i ustanove sa nazivima: Vojislav Kecmanovića, Fuada Midžića, Vase Miskina, Ahmeta Fetahagića, Jusufa Džonlića, Slaviše Vajner Čiča, Radojke Lakić i drugih. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad