Recipročne mjere Hrvatskoj: "Sutra bi izveo bagere iznad Dubrovnika"

Vijesti 17. jun 202018:24 > 19:20
N1

Nastavlja se borba Bosne i Hercegovine da se izvrši pritisak na Hrvatsku da odustane od izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na granici ove dvije zemlje. Bosna i Hercegovina će u narednih 15 dana formirati ekspertski i pravni tim i prikupiti potrebnu argumentaciju za razgovore sa Hrvatskom, poručeno je danas nakon sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa predstavnicima opština unskog sliva. Iz NSRS-a poručeno i da se razmišlja o recipročnim mjerama i izgradnji sličnog odlagališta u blizini Dubrovnika.

Na obali Une, dvadesetak kilometara udaljena od Novog Grada je kasarna nekadašnje JNA Čerkezovac. Ova lokacija za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada za Bosnu i Hercegovinu je neprihvatljiva, ponovljen je i danas jednoglasan stav državnih i lokalnih vlasti.

“Imamo potpuni kapacitet, imamo potpuno jedinstvo u BiH kada je u pitanju Trgovska gora, imamo 13 načelnika koji su potpuno integrisani da odbrane da se ne izgradi odlagalište na Trgovskoj gori”, ističe Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U državnom i entitetskom parlamentu su ranije usvojene rezolucije protiv namjera Hrvatske.

“Bitno nam je da mamo podršku i ministarstava i države BiH, da nismo sami, a na nama je da se organizujemo i držimo zajedno“, kaže Darijan Babić, načelnik Kozarske Dubice.

U borbi protiv odlaganja otpada iz Instituta Ruđer Bošković i Nuklearne elektrane Krško uz samu obale rijeke u čijem slivu je, nizvodno od Trgovske Gore, nastanjeno preko 200.000 ljudi osnovan je Park prirode Una. U ovo zaštićeno područje uključene su opštine Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i Krupa na Uni.

“Kada jedna Njemačka odustane od svojih nuklearki i napravi plan njihovog gašenja, očigledno je da ne postoje prave tehničke mogućnosti da se svi ti nus proizvodi na bezbjedan i stabilan način negdje lageruju”, poručuje Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada.

Ukoliko Hrvatska ne odustane od ove lokacije, u parlamentu RS se raspravljalo se o vraćanju istom mjerom i izgradnji sličnog odlagališta u blizini Dubrovnika.

“Da li razmišljate o recipročnim mjeram prema Hrvatskoj, npr. o izgradnji odlagališta u brdima iznad Dubrovnika? Da sam na vašem mjestu već sutra bi mašine bile na gradilištu”, tvrdi Perica Bundalo, poslanik PDP u NS RS.

Da se razmišlja o ovakvim recipročnim mjerama potvrdila je i ministrica ekologije u entitetskoj Vladi, no sad je u planu prikupljanje što više podataka i priprema tužbe, izjavila je Golić.

“Mi smo već uputili inicijati da se putem Ministarstva inostranih poslova omogući i našim ekspertima da mogu ući na teritoriju Dvora u Hrvatskoj i da paralelno sa njihovim ekspertima vrše istraživanja. Formiran je i pravni tim i oni treba da prouče u kojem momentu ćemo ustati sa tužbom prema međunarodnom sudu ali za tu tužbu je potrebno da imamo istraživanja tla i na šta da se baziramo”, kaže Srebrenka Gloć, ministrica ekologije u Vladi RS.

No, na lijevoj obali Une za sada ne odustaju. U martu ove godine Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktvinog otpada NE Krško dobio je od nadležnog ministarstva dozvolu za upotrebu ove lokacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad