Medicinski fakultet u Banjoj Luci: Danas očekujemo dostavu lijeka Avigan

Vijesti 18. jun 202011:03 > 11:29
N1

Iz Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci kazali su za N1 kako očekuju da će određene količine lijeka Avigan (favipiravir), namijenjene za oboljele od korona virusa, biti danas dostavljeni na njihovu adresu.

“Jučer je ambasador Japana Hidejuki Sakamoto predao ministrici Ankici Gudeljević paket sa lijekom Avigan (favipiravir) koji predstavlja donaciju Vlade Japana univerzitetskim bolnicama u BiH. Očekujemo da će predviđene količine lijeka već danas biti dostavljene Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci kao i univerzitetskim bolnicama u Mostaru i Sarajevu”, kazali su nam iz Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

“Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci je određen kao primarni primatelj u Republici Srpskoj, pa će lijek odmah po prispjeću biti proslijeđen Univerzitetskom Kiničkom Centru Republike Srpske, Banja Luka”, naveli su za N1.

Također su istakli kako će se primjena lijeka Avigan provoditi prema unaprijed definisanom međunarodnom protokolu, jer su, kako su naglasili, kroz ovu donaciju uključeni u veliku multicentričnu studiju efikasnosti lijeka favipiravir kod oboljelih od COVID-19 infekcije.

“Dužina trajanja ove studije će po najviše zavisiti od raspoloživog broja pacijenata koji će biti kandidati za primjenu lijeka. S toga je u ovom trenutku teško predvidjeti kad će se studija okončati te kakvi će biti rezultati liječenja”, kazali su.

Također su rekli kako će o svim fazama uključivanja pacijenata u studiju blagovremeno obavještavati javnost.

Podsjetimo, Vlada Japana je juče uručila Bosni i Hercegovini lijek “Avigan” (favipiravir) u količini neophodnoj za liječenje 100 pacijenata oboljelih od virusa korona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad