Lukač: Policajka reagovala opravdano i pucala migrantu iznad glave

Vijesti 18. jun 202017:21 > 17:22
N1

Od osamnaest migranata pronađenih sinoć u filmskoj potrazi u Klašnicama kod Banjaluke, 13 je predano Službi za poslove sa strancima, četiri su u Policijskoj upravi na kriminalistčkoj obradi, a jedno u nadležnom tužilaštvu. Identifikovana je i osoba koja je potegla pištolj na policijsku službenicu u Banjaluci i predana je Okružnom javnom tužilaštvu.

Specijalna antiteroristička jedinica, Žandarmerija i helikopterski servis učestvovali su zajedno sa pripdanicima Policijske uprave Banjaluka, sinoć u akciji traženja migranata, od kojih jedan, za kojeg je kasnije utvrđeno da je iz Palestine, inicijala H.H., potegnuo pištolj na policijsku službenicu.

“Oružje nije pronađeno, još uvijek se preduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska oružja”, kaže Danijela Mučibabić, portparolka PU Banjaluka.

Drama je krenula juče u poslijepodnevnim časovima kada je prijavljeno da se u napuštenoj kuću u Klašnicama nalaze migranti.

“Sinoć smo imali intervenciju na prostoru Laktaša, gdje se veća grupa migranata okupila u jednoj kući, prilikom intervencije jedan od migranata je potegao pištolj na našu policajku koja je reagovala opravdano i upotrijebila pištolj i pucala njemu iznad glave, a nakon toga su se svi razbježali“, kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Mještani Klašnica kažu da nisu čuli pucnje, ali da su svjedočili filmskim scenama i da nisu ravnodušni na događaje u blizini kuće.

Anketa:

“Vidio sam jedno gomilanje trupa policije, a poslije sam čuo da se radi o migrantima koji su pružali otpor”.

“Nisam ljubitelj da ih vidim, dosta mi je i moje bijede”.

“Treba ih smjestiti negdje dalje odavde”.

Republika Srpska ostaje privržena politici koju je ranije utvrdila, a to je da nema zadržavanja migranata na njenoj teritoriji, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Dati još veća ovlaštenja policiji da može da se brani, za nas bi bilo tragično da neki policajac strada. Mi to ne smijemo sebi dopustiti i smatram da policija RS mora biti spremna na rigorozne akcije u tom pogledu”, poručuje Dodik.

Migranti u Banjaluku dolaze autobusima i tu ih policija pokušava držati pod kontrolom nedozvoljavajući dalje kretanje. U posljednje vrijeme pojavljuju se grupe koje pješke preko ovih prostora pokušavaju stići do granice sa Hrvtaskom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad