Selo Ošve: Svi se ograđuju od odlazaka u Siriju

Vijesti 27. maj 201518:32 > 19:36
N1

Nadomak Maglaja nalaze se Ošve, selo u koje se stiže makadamom kroz šumu. Ošve su selo sa istaknutom zastavom ISIS-a i selo pod obavještajnim nadzorom zbog navoda o odlascima onih koji su tu boravili i borave na ratišta u Irak i Siriju.

Ja ljude ne šaljem u Siriju, ja se bavim stočarstvom“, tvrdi nam Izet Hadžić koji za sebe ne voli reći da je vođa selefijske zajednice u Ošvama već prvi musliman takvog izgleda koji je tu kupio zemljište.

Osim Hadžićevog, tu je još 15-ak domaćinstava. Potražnja za zemljištem ne jenjava. Svoju parcelu kupio je i Harun Mehičević iz Australije.

Ako ne može država dokazati ko je bio i da li je bio, neka rade državni istražni organi. Ja ako kažem da momci jesu bili u Siriji ili da su sada u Siriji u kakav bih položaj sebe stavio, jer da bih nešto svjedočio na sudu ja to moram vidjeti. Znam dovoljno koliko znate i vi, a to je da su momci otišli u Siriju. Jesu li tamo ili nisu zaista je to skoro nemoguće dokazati“, rekao je Hadžić.

VEZANA VIJEST

U selu Ošve živi i Hamdo Fojnica, otac Emraha Fojnice koji je poginuo u samoubilačkom napadu u Iraku. Ovdje je boravio i Adem Karamuja, hapšen u akciji Damask, inače jedan od 12 optuženih za organizovanje terorističke grupe i učestvovanja na ratištima u Siriji i Iraku.

Ljudi kažu jesu, a ja ako pitam Adema on kaže da nije i da je bio na liječenju u Turskoj. Hamdo je bio privođen i onoga dana kada smo otišli sa SIPA-om i pili kafu. Možete provjeriti da sam Hamdi samo kratko rekao: “Govori samo istinu, nemoj lagati”. Njegov sin je pobjegao iz ovog sela i niko nije znao.”

Odlaze u Siriju – čujemo, znamo – u nezvaničnom razgovoru kažu nam rijetki starosjedioci sela. Oni sada žive u četiri, a nekada je tu bilo više od 340 domaćinstava. Problema u selu nema, tvrde, ali zbog vlastite sigurnosti o odlascima u Siriju niko zvanično ne želi govoriti.

Oni sad za sada ovdje korektno žive i ponašaju se. Nema se šta reći u kontekstu da nekome drugom ja izmišljam sada. Bave se stočarstvom i rade. Ne ulazim u to da li odlaze i dolaze iz Sirije”, rekao je Nebojša Vidović.

Blagoje Vidović je istakao da ne zaključava kuću kada legne spavati. “Kapija je otvorena.”

Iako nam o tome nisu htjeli zvanično govoriti starosjedioci sela su rekli da je u ovom selu bilo dosta obilježja takozvane Islamske države koja su uklonjena navodno poslije posljednje policijske akcije u selu Gornja Maoča.