Banjaluka: Nedjelja solidarnosti – pomoć najugroženijima

Vijesti 28. maj 201509:36 > 09:43
N1

Prve sedmice juna u Banjaluci će se održati Nedjelja solidarnosti. Ovu humanitarnu akciju pokrenula je gradska organizacija Crvenog krsta da bi se što više pomoglo najugroženijima.

Iz Banjaluke je izvještavala Anđelka Marković koja je kazala da broj korisnika javne kuhinje u tom gradu iznosi 435, a desetine još čekaju na pomoć. Ova akcija Nedjelja solidarnosti će se provoditi po tržnim centrama i javnim ustanovama. Prikupljat će se osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu.

Akcija kreće 1. juna. Nedjelja solidarnosti je ucrtana u kalendaru i obilježavamo je svake godine. Planirali smo sveobuhvatnu akciju. Akcija će biti organizovana i na fakultetima, mjesnim organizacijama Crvenog krsta, raznim udruženjima, tržnim ustanovama, ali bit će predstavljena i notarima, advokatima, ljekarima. Uputili smo dopise i sada čekamo. Akcija je trebala trajati od prvog do sedmog juna, ali ćemo je produžiti na cijeli juni. Naši volonteri će krenuti na teren od ponedjeljka i prodavat će bonove u raznim apoenima. Bonovi će imati pečat Crvenog krsta, tako da građani mogu vidjeti moguće zloupotrebe“, kazala je Željkica Ilić, sеkrеtаr Grаdskе оrgаnizаciје Crvеnоg krstа.

N1

Imamo dosta ljudi koji se nalaze u prigradskim i seoskim zajednicama pa ćemo voditi računa putem mjesnih zajednica da svi budu obuhvaćeni. Na kraju akcije ćemo objelodaniti šta smo učinili”, dodala je Ilić.

Na pitanje šta će se prikupljati kazala je: “Osnovne životne namirnice – ulje, šećer, brašno, sol, ali i deterdženti, sapuni, šamponi. Ograničili smo se na ovo dvoje, ali nećemo odbiti i drugu pomoć. Međutim, apelujemo građane da ne donose odjeću koja nije upotrebljiva“.