Polusatni protest UDIK-a ispred Ambasade Srbije u Sarajevu

Vijesti 21. okt 201415:05 > 15:15
N1

U Sarajevu, ispred Ambasade Republike Srbije, održan je polusatni protest predstavnika Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u znak podrške nevladinoj organizaciji Žene u crnom.

Članovi UDIK-a žele ukazati na kršenje ljudskih prava u Srbiji. Kršenje ljudskih prava se očitovalo kroz javni poziv na linč članova NO “Žene u crnom”.

“Od marta 2014. godine srbijansko društvo i država Srbija vrši stalnu represiju nad organizacijom Žene u crnom. Tako je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Radomir Počuča pozvao na javni linč protiv Žena u crnom i od tada se vrši stalna represija koja je i kulminirala napadom na Žene u crnom u Valjevu, a nakon toga što je potpisivana i peticija u zgradi u kojoj se nalazi kancelarija Žena u crnom, kako bi se Žene u crnom iselile, odnosno protjerale iz Srbije”, kazao je za Radio Slobodna Evropa koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

N1

UDIK je prije više od mjesec dana protestovao na istom mjestu, ali su predstavnici Ambasade Srbije u Sarajevu odbili prihvatiti otvoreno pismo za predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića.