U BiH postoji laboratorija "po mjeri" Njemačke, ali im to niko nije javio

Vijesti 24. jun 202018:55 > 19:14
N1

Imaju li laboratorije u Bosni i Hercegovini potrebne certifikate za COVID 19 i zašto europske zemlje ne priznaju rezultate bh. testova? S Veterinarskog fakulteta u Sarajevu tvrde kako posjeduju ISO standard koji se zahtijeva kod PCR testova. Stoga im nije jasno zašto nakon jučerašnje informacije Instituta Robert Koch, o nepriznavanju bh. testova, nije reagirala državna Agencija za akreditaciju.

Razočarani dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović. Laboratorije ove ustanove posjeduju ISO 17025. Standard koji kod PCR testiranja na COVID zahtijeva Njemačka. Smajloviću nije jasno – zašto nije reagovala Agencija za akreditiranje?

“Mi smo uputili dopis Ministarstvu vanjskih poslova u kojem objašnjavamo da mi posjedujemo takve standarde koji se traže od Instituta Robert Koch, i da tu informaciju prenesu Ambasadi Savezne Republike Njemačke. Međutim ovdje se javlja sljedeći problem ako to tako bude, hoće li ogroman pritisak biti građanstva koje želi da se testira da ide u Njemačku, na našu laboratoriju jer nam je dnevni kapacitet 85”, kazao je Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta UNSA.

A potražnja je ogromna, napominje Smajlović, i umjesto da država stane iza njihovog Instituta, te za potrebe građana nabavi Automatski ekstraktor RNK, koji bi dnevni kapacitet testiranja povećao na 500 – ne priznaje ni certifikate koje već posjeduju. Certificiran je i sarajevski Klinički centar.

“Laboratorije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu akreditovane i ispunjavaju potrebne standarde za obavljanje PCR testova, a da je posljednja provjera njihove akreditacije izvršena u martu ove godine”, kazala je Aida Pilav, epidemiolog.

A ko još u državi ima tražene ISO standarde, nepoznato je. Na naš dopis nisu odgovorili Agencija za akreditiranje, niti entitetski zavodi za javno zdravlje. Još jednom se pokazuje sva neuređenost zdravstvenog sistema. Zašto je neophodna akreditacija?

“Zato što te laboratorije koje su akreditovane imaju oznaku EAMLA, imaju oznaku BATE (Agencija za akreditiranje BiH) imaju oznaku svoj koda koji je bilo gdje, kada uđete na internet veoma jednostavno provjeriti i svako može da vidi, zašto ste akreditovani, od strane koga, kolika je tačnost vaših metoda, mjerenja i svega ostalog. I svako će bilo gdje u svijetu da to prizna jer to je upravo svrha akreditacije”, pojasnio je Almir Badnjević, direktor Verlaba.

Komercijalni test na COVID – 19 može se raditi u tri klinička centra – Sarajevo, Mostar, Tuzla. U Kantonalnoj bolnici Zenica. Općoj bolnici Tešanj. Institutu za javno zdravlje Republike Srpske, na koncu Vererinatskom fakultetu. Košta oko dvije stotine maraka. No, osim trenutno u Njemačku, s njim se ne može ni u Sloveniju.

“BiH je što se tiče Slovenije stavljena na “crvenu listu” zajedno sa Srbijom i Kosovom upravo zbog ove situacije u kojoj nažalost još i jesmo, brojke nisu nimalo optimistične tako da evo ne znamo kako će se razvijati ta situacija, daj bože da bude bolje”, kazao je Frano Planinić, pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH.

Mnogi se pitaju da li se zemlje Unije štite zbog situacije koja se desila u susjedstvu? Mediji su objavili kako su građani Sjeverne Makedonije prijavili nadležnim kako su na niškom aerodormu imali mogućnost kupiti falsifikovane negativne PCR testove. A za bh. građane koji putuju u zemlje Unije, na web stranici ReopnenEU pronaći će sve informacije o uslovima putovanja u željene zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad