Dani trešnje: Izlagači pokazali da je domaće najbolje

Vijesti 28. maj 201510:37 > 10:41
N1

„Domaće je najbolje“ moto je 13. Međunarodnog sajma privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje 2015", koji se tradicionalno održava u Potocima kod Mostara. Promocija domaćih proizvoda i zdrave hrane prioritet je izlagačima, a zemlja partner je Mađarska. Julija Gubeljić je izvještavala sa Sajma trešnje.

Sajam je okupio više od 150 izlagača i trešnje ima u izobilju, međutim tu se nalaze i predstavnici turističkih zajednica, predstavnici ekološki zdrave hrane i mnogi drugi.

Uz mnoštvo zanimljivih sadržaja, u sklopu Sajma po prvi put svoje proizvode izlažu žene, žrtve nasilja koje su nakon boravka u sigurnoj kući u ovom gradu stekle ekonomsku neovisnost.  Tako su dvije žene pokrenule vlastite poslove pa su predstavile džemove i svoje ručne radove.

O tome šta Sajam nudi ove godine govorio je organizator Miralem Gluhović. “Poboljšali smo kvalitetu ponude. Radimo na razvoju poljoprivrede i privrede jer je ovo ruralni dio našeg grada. Danas očekujemo ko će dobiti medalje za svoje proizvode. Naša je želja da svi izlagači budu zadovoljni, da posjetioci budu zadovoljni, ali želimo da se poboljša i saradnja“.

N1

“Domaće je najbolje i juče smo to pokazali. Napravili smo desert od trešnje za prisutne i dobro je ocijenjen. Imali smo i degustaciju gastro ponude koja je dobro posjećena. Ima jako puno proizvoda koji su prepoznatljivi i koji mogu ići u inozemstvo“, dodao je.

Kazao je da je urod trešnje apsolutno dobar i da je kvaliteta zadovoljavajuća, ali i cijena je dobra. “Nekoliko vagona je otišlo za Rusiju i Englesku i to je naš prvi i krajnji cilj. Trešnja je dobila i zlatnu plaketu od posjetitelja”, prokomentarisao je Gluhović.

Izlagač Vehid Alić je kazao kako je došao da uveliča Sajam sa čokoladom jer je to kvalitetna i zdrava čokolada. “Pravimo figure od čokolade i zadovoljni smo posjetom. Naš narod je naučio na hurmašicu i ružicu, a na čokoladu još nije navikao“.