SSSBiH: Dobili smo samo dvije plate, nad radnicima se vrši mobing

Vijesti 25. jun 202016:58 > 17:06
N1

Radnici zaposleni u Savezu samostalnih sindikata BiH od mjeseca marta ove godine primili su samo dvije plate, a aprilska im je isplaćena tek 17. juna, saopćeno je iz Službe za informisanje Saveza samostalnih sindikata BiH.

U saopćenju ističu kako se “naknada za prevoz i topli obrok isplaćuje samo za nekoliko odabranih radnika, te je, po uputi samoprozvanog predsjednika Selvedina Šatorovića, mimo zakonom propisanih uslova, većina upućena na određen vid čekanja”.

“Dakle, on je bukvalno zabranio radnicima da dolaze na posao, a zbog svih dešavanja u Savezu sindikata tokom proteklog perioda, isti je svojim postupcima te radnike doveo do kolapsa ugrožavajući životnu egzistenciju istih, te je odbio izvršiti primopredaju dužnosti nakon ovogodišnjeg februarskog Kongresa, a rad članica Saveza ometa čak i na način da ograničava pristup radnim prostorima u zgradi Saveza. Predsjednik Saveza SSBIH Mevludin Bektić, koji je ogromnom većinom članica Saveza u februaru ove godine izabran za predsjednika je, zbog nezahvalne i teške situacije u koju su dovedeni uposlenici Saveza, sa predsjednicima granskih sindikata pozvao radnike Saveza na radni sastanak, danas, 25.06.2020. godine, kako bi donijeli određene zaključke u vezi sa aktuelnom situacijom i iznašli rješenje za krizu u kojoj su se našli radnici Saveza usljed nelegalnog i nelegitimnog rada Šatorovića i nekolicine koja sa istim djeluje. Nažalost, radnici Saveza su, iako su bili prihvatili poziv za sastanak, usljed pritiska odustali od dolaska na sastanak”, navodi se.

Ističu kako je “očigledno da i dalje ima mobinga nad radnicima Saveza samostalnih sindikata BiH, kao što je već utvrđeno u ranijem periodu od strane nadležne institucije Ombudsmena”.

“Javnost, radnici i članstvo Saveza samostalnih sindikata BiH moraju znati da su uposlenici SSSBiH postali taoci Selvedina Šatorovića i male družine, koja je Savez sindikata koristila i idalje koristi za svoje lične interese. Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo je protiv istog podnesena krivična prijava, te se očekuje da se čim prije spriječi dalje nezakonito djelovanje i rad Selvedina Šatorovića, kojem ovo nije prva prijava i očigledno isti umišlja da je iznad zakona i da za njega zakoni ne vrijede”, navodi se u saopćenju.

Pozvali su nadležne organe i institucije, Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, Općinski sud u Sarajevu i Agenciju za bankarstvo FBIH da poduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi sa prijavama i dopisima koje su im dostavili, kao i u vezi postupaka koji se vode pred tim organima vezano za “nelegalan i nezakonit rad Saveza SSBIH, jer Savez kod nadležnog organa nema zakonski obavezno upisanu ovlaštenu osobu za zastupanje i predstavljanje koja je prethodno izabrana na legalan i legitiman način”, zaključuje se u saopćenju SSSBiH.