Parlament BiH: Žustre rasprave oko Ibrića i akcije "Ruben"

Vijesti 28. maj 201514:30 > 14:35
N1

Zastupnici državnog parlamenta danas su razmatraju informaciju koju je sačinilo Vijeće ministara, a tiče se terorističkog čina u Zvorniku, te akcije kodnog imena "Ruben".

Mogla se čuti burna rasprava zastupnika o ovoj tački dnevnog reda, a sva dešavanja pratila je Milica Vučetić, koja je potvrdila da je danas u državnom parlamentu burnije nego li prethodnih dana, ali da se pamte i burniji.

Više poslanike u državnom parlamentu su o detaljima napada na policijsku stanicu Zvornik, te akciji ”Ruben”upoznali ministar bezbjednosti Dragan Mektić i ministrica za ljudska prava Semiha Borovac.

Predočeni su izvještaji policijskih agencija u oba slučaja. 

Semha Borovac, upozorila je na kršenje ljudskih prava tokom sprovođenja akcije ”Ruben”.

Inače, sa lica mjesta nam je saopšteno da se na sjednici moglo se čuti od pojedinih zastupnika da djelo Nerdina Ibrića, tokom napada na policijsku stanicu u Zvorniku nije teroristički čin, dok s druge strane čuli su se žustri oprečni stavovi.

Također, brojni parlamentarci su podržali riječi Semihe Borovac, kazavši da sprovođenje akcije nije u skladu sa ljudskim pravima i konvencijama.

Aleksandra Pandurević kazala je da u Parlamentu postoje pojedincii koji neće da prihvate da u BiH ima terorista, dodavši  bošnjački političari moraju da prednjače u toj borbi, kako niko ne bi izjednačavao teririzam sa bošnjačkim narodom i islamom.

Ova rasprava bi mogla donijeti i neke zaključke, ali teško je u ovom slučaju reći šta konkretno. Razvoj situacije na sjednici bi do okončanja mogao biti neizvjestan, a burne rasprave će se vjerovatno nastaviti.

Poznato nam je i to da govora o Rezoluciji o Srebrenici, koju je predložio zastupnik Denis Bećirević neće biti na dnevnom redu danas. Ta rasprava zakazana je za sjednicu koja će se održati 10. juna.