U BiH podignuta optužnica protiv Duška Kornjače

Vijesti 28. maj 201514:49 > 14:56
Tuzilastvobih.gov.ba

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Duška Kornjače za ratne zločine na području Čajniča.

Kornjača je nastanjen u Novom Sadu, državljanin je Srbije, a rođen je 1960. godine u Čajniču u BiH.

“On se tereti da je u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civila, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, na nacionalnoj i vjerskoj osnovi izvršio progon u vezi sa ubistvom, zatvaranjem, deportacijom stanovništva, prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode”, navodi se u optužnici.

Kornjača je optužen da je organizovao nezakonito zatvaranje bošnjačkih civila na području te opštine, u kojima su ubijani i fizički zlostavljani, dok su imovina i ustanove namijenjene vjerskim potrebama nesrpskog stanovništva uništene.

Po optužnici, Kornjača je koordinirao aktivnosti vojnih i policijskih snaga na području Čajniča da bi cjelokupno bošnjačko stanovništvo iz tog grada bilo deportovano van teritorije Republike Srpske.

On se tereti da je za vrijeme rata u BiH od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine u opštini Čajniče, na dužnosti predsjednika Kriznog štaba, kasnije komandanta Ratnog štaba Srpske te opštine, istovremeno u funkciji predsjednika Skupštine Opštine Čajniče i ministra odbrane u Vladi Srpske Autonomne oblasti Hercegovina, planirao i naredio progon bošnjačkog stanovništva s područja Čajniča.

Duško Kornjača je optužen za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a u ovom predmetu sarađivaće se sa pravosuđem i Tužilaštvom Srbije, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.