Poslanici NSRS danas razmatraju uvođenje doživotne kazne zatvora

Vijesti 29. jun 202007:40 > 07:44
N1

Narodna skupština Republike Srpske nastaviće danas redovnu sjednicu na čijem dnevnom redu je rasprava o Prijedlogu Poslovnika Narodne skupštine.

Osim o Prijedlogu Poslovnika, preostala je rasprava o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Na dnevnom redu su nacrti zakona o faktoringu, o upravnoj inspekciji, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, te o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Poslanici bi u nastavku trebalo da raspravljaju o konsolidovanom izvještaju o izvršenju Budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, te o izvještaju Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i finansijskom izvještaju za 2019. godinu.

Na dnevnim redu je izvještaj o radu i izvršenju Rebalansa finansijskog plana – Budžeta Javne ustanove Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za prošlu godinu, Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za prošlu godinu, te Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH za 2019. godinu.

VEZANE VIJESTI

Pred poslanicima će se naći i specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o pravu na slobodu mirnog okupljanja, kao i Informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2019. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima EU.

Narodna skupština je na sjednici u srijedu, 24. juna, između ostalog, usvojila Deklaraciju o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori.

Deklaracija je usvojena po hitnom postupku na prijedlog klubova poslanika vladajuće većine, a u njoj je konstatovano da je usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti dovelo SPC u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice.

Narodna skupština u Deklariciji poziva vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja hramova, manastira i imovine SPC i sa protjerivanjem sveštenstva i monaštva pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo, kao i da kroz dijalog sa crkvenim velikodostojnicima traže rješenje problema.

Deseta redovna sjednica prekinuta je u srijedu, 24. juna, a predsjedik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović najavio je nastavak za danas u 10.00 časova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad