Radnici Agencije za lijekove BiH zaprijetili generalnim štrajkom

Vijesti 30. jun 202016:00 > 16:20
Faktor

Upravni odbor Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine donio je danas, na vanrednoj sjednici, odluku o početku priprema za štrajk upozorenja. Nadležnima su uputili tri zahtjeva te poručili da će, ukoliko se zahtjevi ne ispune, započeti pripreme za generalni štrajk radnika.

Dopis s najavom štrajka upozorenja uputili su Vijeću ministara BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH i direktoru Agencije za lijekove BiH.

Prvi zahtjev je da se odmah započne popuna upražnjenih radnih mjesta u Agenciji za koja postoje odobrena budžetska sredstva.

“Ovim zahtjevom se jasno demantuju navodi u izvještaju ureda za reviziju institucija BiH da su određena radna mjesta popunjena bez konkurska i transparentnosti”, navode iz UO Sindikata Agencije za lijekove BiH.

Drugi zahtjev je da se hitno u proceduru upute izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH u dijelu koji se odnosi na status Agencija s jasnim ciljem da Agencija dobije status regulatornog tijela.

“Dok se ovi zahtjevi ne prihvate, tražimo da se osnovica za obračun plate za sve uposlenike u Agenciji vrati na početnu osnovicu iz 2009. godine kada je Agencija počela s radom na državnom nivou i ujedno podrška SDSZ, što se tiče te iste osnovice. Zahtjevamo da svi navedeni zahtjevi uđu u proceduru rješavanja u roku od 15 dana, izuzev prvog zahtjeva, koji se odnosi na popunu radnih mjesta, za koji tražimo da se počne odmah rješavati, u suprotnom Sindikat Agencije ide u pripremu generalnog štrajka”, kazao je predsjednik UO Sindikata Ramo Rustemović.

Svi zaključci danas su usvojeni jednoglasno.

Radnici Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH pred kraj prošle godine najavili su kako bi mogli organizovati štrajk ukoliko se u skorije vrijeme ne popravi materijalni status agencije. Sve ove godine poručuju vlastima kako nisu birokrate i da ih prestanu tako tretirati te da u državni budžet godišnje inkasiraju 10,5 miliona KM. Od vlasti su tražili i zapošljavanje novih ljudi, jer su zbog malih plata i odlaska u penziju ostali bez većeg broja radnika.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH osnovana je 2009. godine, a u njenom sklopu radi Kontrolni laboratorij sa sjedištem u Sarajevu. Djelokrug Agencije u oblasti lijekova je širok, a između ostalog bavi se izdavanjem dozvola, stavljanjem u promet lijeka, poslovima laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanjem stručne ocjene, praćenjem neželjenih djelovanja lijekova itd.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad