"Velike sile hoće fokus problema sa Ukrajine staviti na BiH"

Vijesti 28. maj 201519:07 > 19:08
N1

Najvažnije je da priznamo da imamo problem terorizma u Bosni I Hercegovini, a ako to priznamo, ubijeđen sam i da ćemo naći odgovarajuće mjere, poruka je državnog ministra bezbjednosti Dragana Mektića na početku višesatne rasprave u Parlamentu BiH.

Bilo je i burnijih rasprava u poslaničkim klupama, ali suočavanje Bosne i Hercegovine sa problemom terorizma izazvao je oštru polemiku u najvišem zakonodavnom tijelu države. Ministri – zaduženi za Informaciju o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku i posljedicama hapšenja u akciji “Ruben” rekli su poslanicima, manje-više, sve ono što su već i znali.

“Imamo kapacitete, imamo ako hoćemo da radimo. Pa možemo mi donijeti i Zakon o terorizmu i 3 zakona o terorizmu, ali ako nećemo da zajedno radimo na tom pitanju i problemu mi opet nećemo ništa uraditi”, smatra Mektić.

“Vrlo je bitno da se sada u proces uključi Ombudsman BiH kako smo to i predložili. Kao ministarstvo za ljudska prava mi i dalje apelujemo na institucije i na građane, posebno tamo gdje su bila izvršena hapšenja, da se poštuju ljudska prava, mir, tolerancija i suživot”, dodaje Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava BiH.

Da li je Nerdin Ibrić imao pomagače za teroristički napad, da li je to organizovano djelo dijela pripadnika selefijskog pokreta, je li takav čin dao prekomjernu slobodu policiji Republike Srpske da kasnije hapsi Bošnjake i izaziva strah među povratnicima, da li neko želi poistovjetiti Islam i Bošnjake u BiH sa pojmom terorizam – sukus je poslaničke rasprave, ali i produkt dodatnih pitanja bez konkretnih odgovora.

Opširnije u prilogu Milice Vučetić.