Višković: Srbija i Republika Srpska grade tri hidrocentrale na Drini

Vijesti 02. jul 202011:39 > 11:48
N1

Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivrede Srbije upućen je Konkurencijskom vjeću BiH, koji treba da ga odobri i u tom pogledu se ne očekuje nikakav problem, osim možda političkog, izjavio je premijer REpublike Srpske Radovan Višković za RTRS.

On je naglasio da su pri formiranju zajedničkog preduzeća poštovane sve procedure, te da ne bi trebalo miješati politiku u pitanja koja su važna za razvoj zemlje.

Višković je izrazio očekivanje da će Konkurencijsko vijeće dati pozitivno mišljenje, nakon čega će biti registrovano zajedničko preduzeće u kojem Srbija učestvuje sa 51 odsto, a RS sa 49 odsto kapitala.

On je naglasio da će na taj način biti stvoreni uslovi za početak pripremnih radova na projektu izgradnje tri hidrocentrale na Drini, za koje su riješeni imovinsko-pravni odnosi, i gdje postoji građevinska i ekološka dozvola.

“U tom slučaju sa projektom bi mogli početi u naredna dva mjeseca”, rekao je Višković.

To zajedničko preduzeće formirano je sa ciljem izgradnje tri hidroelektrane na Drini – HE Foča (snage 44,15 megavata), HE Paunci (snage 43,21 megavata) i HE Buk-Bijela (snage 93,52 MW).

Hidroelektrane su ukupne instalisane snage od 180 megavata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad