Nelson: Amerika i u vrijeme pandemije pouzdan partner BiH

Vijesti 02. jul 202019:28 > 19:33
Ambasada SAD u BiH/Screenshot

SAD su i u vrijeme pandemije virusa korona nastavile biti pouzdan partner BiH, poručio je večeras američki ambasador u BiH Eric Nelson na onlajn svečanosti povodom obilježavanja Dan nezavisnosti SAD - 4. jula.

“Danas ne obilježavamo samo 244 godina od rođenja SAD, već i 25-godišnjicu mira i našeg partnerstva sa BiH”, poručio je Nelson, pozdravivši na početku sve koji svečanost u Ambasadi SAD u Sarajevu prate posredstvom video-linka.

On je istakao da kriza nastala usljed širenja virusa korona u svijetu zbližila susjede i države, jer su se svi fokusirali na prijetnju koja ne poznaje granice i koja traži jedinstveno djelovanje radi spasavanja života i radnih mjesta.

Nelson je dodao da je dobro poznato da je put u budućnost često trnovit i zahtijeva stalni napor.

“Demokratija je proces. To sada vidimo u SAD dok ljudi protestuju da bi liderima u zajednicama dali na znanje kakve promjene žele. Dok procjenjujemo napredak koji smo ostvarili u 2020. godini, ispravljajući istorijske nepravde i liječeći stare rane, vrlo je važno da budemo okrenuti i ka budućnosti. Svjetlija budućnost za BiH znači da bude zemlja čvrsto integrisana u transatlantsku zajednicu. To je često teško, ali građani BiH uspijevaju prevazići poteškoće. Na svakom koraku toga puta, SAD su uz građane BiH kao njihov partner”, poručio je Nelson.

Tokom proslave Dana nezavisnosti SAD predstavljeni su brojni projekti koje je pokrenula Ambasada SAD u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad