Selimović: Hronološki slijed događaja sa korona virusom u sarajevskim vrtićima

Vijesti 03. jul 202009:32 > 09:43
N1

Meša Selimović, predsjednik Vijeća roditelja i član upravnog odbora JU Djeca Sarajeva, za N1 je govorio o epidemiološkoj situaciji u sarajevskim vrtićima.

Kazao je da je trenutna situacija zadovoljavajuća.

“Širenje je zaustavljeno jer Javna ustanova čini sve sa Zavodom za javno zdravstvo da bilo koji potencijalni slučaj se ispita, da se zaustavi eventualno proširenje virusa sa djece na roditelje ili među djecom”, kazao je.

Selimović je naveo hronološki slijed događaja u prethodnom periodu.

“Imali smo neke potencijalne slučajeve gdje se sumnjalo da je dijete zaraženo korona virusom. Prvi takav slučaj jeste u vrtiću Slavuj u opštini Centar. Majka je testirana i ona je bila pozitivna na virus, a dvoje njene djece je išlo u vrtić. Oni su također testirani i ispostavilo se da su negativni.

Slijedeći slučaj bio je u vrtiću Kadifica. Utvrđeno je da je tetka djeteta poztivna na covid-19, međutim kada se dijete testiralo ono je bilo bilo negativno, a bilo je u kontaktu sa svojom tetkom.

Slijedeći je slučaj vrtića Aprilski cvjetovi. Nana jednog djeteta je bila zaražena korona virusom, ona je čak smještena na Podhrastove, ali dijete koje je bilo sa njom u kontaktu nije bilo pozitivno i ovaj vrtić je vraćen na korištenje.

Vrtić mašnica, tu se desio najteži slučaj do sada, s obzirom da je jedna od odgajateljica, medicinska sestra, bila pozitivna na korona virus. Sve se to dešavalo prošlog vikenda, roditelji su obaviješteni da ne dovode djecu dok se ne dobiju preporuke epidemiologa. Preporuke su stigle u ponedjeljak i ovaj vrtić je u potpunosti zatvoren na 14 dana. Roditelji su zajedno sa djecom poslani u samoizolaciju. Kada prođe ovih 14 dana, vrtić je već dezinfikovan, djeca će se vratiti u ovaj vrtić.

Zadnji slučaj koji imamo je u vrtiću Zvončić, gdje se desilo da je otac djeteta koje ide u vrtić pozitvan. Ispostavilo se da dijete koje bilo u dodiru sa ocem nije pozitivno. 30.6. su majka i dijete testirani, ispostavilo se da je nažalost majka pozitvna, a dijete nije. Već danas mališani se mogu vratiti u ovaj vrtić i roditelji su o tome obaviješteni”, kazao je.

Danas će biti objavljeni rezultati upisa u redovni program za 2020/2021, a ove godine u vrtiće bi trebalo da ide oko 2.500 djece.

“Jedna nezvanična informacija koju smo dobili da je za upis djece u vrtiće stiglo oko dvije hiljade prijava, a da će biti primljeno oko 800 djece. Ono što je pozitivno i na čemu se zahvaljujemo Ministarstvu i menadžmentu Javne ustanove je da Vijeće roditelja ima svog člana komisije za prijem djece koji zajedno sa ostalim članovima koji dolaze iz Javne ustanove rade na bodovanju djece i kreiranju liste za prijem djece, čime se transparentnost ovog cijelog procesa podigla na malo viši nivo”, kazao je Selimović. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad