I Sarajlije glasale na izborima u Hrvatskoj

Vijesti 05. jul 202011:30 > 11:31
Anadolija

Uz obavezno poštivanje preventivnih epidemioloških mjera zbog pandemije COVID-10 u Sarajevu su i jutros otvorena birališta na kojima građani Bosne i Hercegovine koji imaju i hrvatsko državljanstvo glasaju za izbor novog saziva Sabora Republike Hrvatske.

Građani s pravom glasa na teritoriji Bosne i Hercegovine mogu glasati na ukupno 45 biračkih mjesta u gradovima u kojima postoje diplomatsko-konzularna predstavništava Republike Hrvatske.

U Sarajevu je otvoreno šest biračkih mjesta, a birači u BiH prvi put mogu glasati tokom dva dana, pa su tako izbjegnute veće gužve ispred birališta.

Na svim biralištima obavezna je primjena preventivnih higijensko-epidemioloških mjera u skladu s preporukama Državnog izbornog povjerenstva.

Članovi biračkih odbora dužni su nositi zaštitne maske i rukavice, a biračima koji će morati dezinficirati ruke pri ulasku u prostoriju u kojoj se glasa preporučena je i upotreba maski i vlastite olovke kojom će ispunjavati listiće, uz strogu i fizičku distanca među glasačima.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Otvoreno je i 20 birališta u Mostaru, deset biračkih mjesta u Vitezu, četiri u Livnu, tri u Tuzli, te dva u Banjaluci.

Prema podacima DIP-a u BiH je registrovano 96.535 birača. Bh. građani s pravom glasa jučer i danas biraju troje zastupnika u Saboru iz jedanaeste izborne jedinice.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održavaju se danas, a birališta širom te zemlje otvorena su od 7 do 19 sati.

Na skoro 7.000 biračkih mjesta pravo glasa ima 3,86 miliona hrvatskih državljana koji će izabrati zastupnike za 10. saziv Hrvatskog sabora.

U Sabor se bira ukupno 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri biraju birači bez prebivališta u Hrvatskoj, a osam zastupnika pripadnici nacionalnih manjina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad