Jesu li rezultati izbora u Srbiji i Hrvatskoj ujedno i poruka za bh. ljevicu?

Vijesti 06. jul 202017:41 > 18:58
REUTERS/Marko Đjurica

Uz uvjerljivu pobjedu hrvatskog HDZ-a, uvjerljiva pobjeda i bosanskohercegovačkog. Iz 11. izborne jedinice, tri su buduća saborska zastupnika. Svi članovi HDZ-a BiH.

“To je naša zajednička pobjeda i poruka da Hrvatsku nosimo u srcu i smatramo svojom domovinom i da je neodvojivi dio identiteta nas Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Naša izborna jedinica daje tri zastupnika i od njih u potpunosti očekujemo da artikuliraju interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu”, saopšteno je iz HDZ BiH.

Čestitke Draganu Čoviću među prvima uputio Milorad Dodik. Poruku ima i za Andreja Plenkovića.

“Vjerujem da će Hrvatska uspjeti da napravi jednu stabilnu Vladu predvođenu Plenkovićem i da će se u Hrvatskoj prestati sa širenjem procesa koji su vezani za podržavanje ustaškog režima”, rekao je Milorad Dodik, član predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Izbori su bili demokratski – građani su jasno rekli svoje, čestitamo pobjedniku, poruka je iz SDA.

“Na nama je da kao BiH što je moguće bolju saradnju napravimo sa novim Parlamentom i novom Vladom Republike Hrvatske”, kazao je Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

VEZANE VIJESTI

Ljevica pak ima ozbiljniju analizu. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kaže – tamošnji HDZ odlično je iskoristio pandemiju. Upravo su najizloženiji ljudi Kriznog stožera, poput Vilija Beroša, dobili najviše preferencijalnih glasova. SDP je s druge strane – ušao na teren HDZ-a igrajući na kartu nacionalizma. Što je potpuno pogrešno.

“Kada je u pitanju odnos hrvatske Vlade prema BiH kako je to manifestovano i u prethodnom, oni su uglavnom najviše BiH i uopšte dijaspore sjete kada su izborni procesi, kada im trebaju glasovi, kada im trebaju mandati, vidjeli ste koliko je HDZ uložio u kampanju ovdje u BiH, upravo vodeći računa o tome da su ankete pokazivale da su jako blizu u Hrvatskoj računajući da su ova tri mandati iz dijaspore mogu biti presudna kada je u pitanju Sabor. Ja ne očekujem tu, ostaje ista Vlada, bilo kakav zaokret, bilo kakvu promjenu oni će i dalje kada god im zatreba pokušavati da delegiraju probleme iz svoje zemlje na borbu za prava Hrvata”, kazao je Nikšić.

Iznenađenje, osvježenje, nova nada – uspjeh pokreta Možemo. No, njihova stvarna snaga biće poznata tek na nerednim izborima, kažu u Našoj stranci. Nove stranke gotovo uvijek prvi put na izborima privuku pažnju. Tako je bilo i s Našom strankom 2008. Demokratskom frontom 2014. ili Narodom i pravdom 2018. Teško je dalje opravdati povjerenje građana. Šta je krenulo po zlu, kada je riječ o lošem SDP-ovom rezultatu?

“Prevelika koalicija koju je SDP okupio i u tom mnoštvu stranaka on se utopio, možda i isto tako nedostatak ideje, nekog snažnog rukovodstva, tako da je sve to rezultiralo lošim rezultatom, ako dodamo i slabu izlaznost uzrokovanu COVID-om tradicionalno manja izlaznost odgovara desničarskim strankama. A deset godina vi ne možete nabrojati pet novih osoba koje su se pojavile u SDP-u u Hrvatskoj, to je sigurno jedan od razloga što nisu na vrijeme producirali kadar”, kazao je Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

Jesu li izbori u Srbiji, Hrvatskoj, velika podrška desnici – ujedno i poruka za bh. ljevicu? Ili pak prilika da izvuku pouke iz tuđih poraza? Bar u SDP-u BiH kažu, ovdje je pojam ljevice mnogo komlikovaniji nego u regiji. A jasni pokušaji stranaka na vlasti da blokiraju održavanje izbora – govori dovoljno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad