U Gornjoj Kalesiji 1. juna ukop 36 žrtava iz Zvornika

Vijesti 29. maj 201513:24 > 13:27
Reuters / Arhiv

Sedamnaesta kolektivna dženaza i ukop 36 žrtava zločina s područja Zvornika bit će obavljena 1. juna u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji.

Kako je najavljeno danas na pres-konferenciji u Tuzli, bit će ukopano 10 identifikovanih osoba i 26 neidentifikovanih tijela ubijenih u periodu ‘92-‘95.

Prvog juna bit će ukopani: Salih (Salke) Selimović, Samir (Šabana) Mustafić, Šaban (Omera) Mustafić, Nuko (Hase) Hasanović, Alija (Mehmeda) Hrustanović, Feriz (Alije) Kajić, Senad (Seada) Ahmetović, Beriz (Smaila) Ahmetović, Himzudin (Himze) Alić, Izet (Mustafe) Memić.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Mustafa ef. Muharemović izjavio je da se ovogodišnjim programom obilježavanja godišnjice stradalih u Zvorniku šalje antiratna poruka apelom da se ratni zločini istraže i da to bude doprinos prevenciji budućih sukoba.

Ukop žrtava koje nisu identifikovane, na što se dugo čeka, bit će izvršen zato što se nije uspjelo doći do uzoraka krvi porodica.

Najmlađa osoba koja će biti ukopana je Senad Ahmetović s nepunih 18 godina.

Kako je naglasio efendija Muharemović, tijela su pronađena u više masovnih grobnica.

“Dosad je identifikovano i ukopano 1.500 osoba s područja općine Zvornik a traga se za još 476. U Memorijalnom centru Gornja Kalesija dosad je ukopano 711 žrtava”, naglasio je sekretar Udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba općine Zvornik Hakija Smajlović.

Obraćanje reisu-l-uleme Huseina ef.Kavazovića i klanjanje dženaze namaza predviđeno je 1. juna u 13.25 sati.