Sa patnjom se budi i odlazi na počinak, bolna iskustva pretočio u knjigu

Vijesti 09. jul 202017:10 > 19:16
N1

Paradigma života i smrti mnogih porodica iz srednjeg Podrinja ogleda se i u sudbini Azira Osmanovića, koji je kao 13-godišnjak svjedočio genocidu u Srebrenicu. Svoje je svjedočanstvo ukoričio i u knjigu – “Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela”. Azir danas, čuvajući od zaborava sve ono što se desilo Srebreničanima kobne 1995, radi i na “podizanju” biblioteke Memorijalnog centra u Potočarima.

Sa svojom patnjom, i patnjom svoje obitelji, sa teretom traumatskog iskustva iz djetinjstva – Azir se budi i odlazi na počinak. Životna iskustva kroz koja je prošao on i njegova porodica sažeti su u njegovoj knjizi.

VEZANE VIJESTI

“Ana Frank kada je pisala svoje svjetski poznato djelo imala je godina koliko i ja, a 13 ili 14 godina bila je granica života i smrti ovdje u Potočarima. Utvrđena je činjenica da su dječaci u tim godinama odvajani ovdje u Potočarima”, kaže Azir Osmanović.

Bio je, kaže, težak i mukotrpan proces pisanja stvarnih činjenica i trebalo je vremena da se smogne snage i napiše knjiga koja je nastala na osnovnu stvarnih događaja. Azir želi dati doprinos kulturi sjećanja i mladima koji su preživjeli genocid poručuje da o tome pišu, jer pisani trag nikad ne blijedi.

“Svaka napisana knjiga o genocidu u Srebrenicu treba da bude doprinos da ljudi vide šta se ovdje dešavalo, pada onda donesu sud, a ne da unaprijed, ne znajući informacije ni činjenice, pokušavaju da kažu da nismo ništa preživjeli”, navodi Osmanović.

Azir je, zajedno sa drugim ljudima iz Memorijalnog centra, zaslužan da biblioteka ovdje u Potočarima danas broji više od 6.000 knjiga. Kao historičar, ali i preživjeli, svjestan je važnosti knjige koja ima snagu otrgnuti od zaborava rubne povijesne trenutke.

“Police su prilično popunjene. Nastavljamo sa projektom prikupljanja knjiga i pozvao bih ljude koji imaju knjige koje su vezane za genocid u Srebrenici, da nam dostave te knjige koje će naći svoje mjesto ovdje na policama”, poručio je Osmanović.

Ukoliko dođete u Potočare, u Memorijalni centar, vidjet ćete Azira i kao kustosa u muzeju. Svaki dan govori o strahotama koje je prošao, zajedno sa ostalim stanovništvom srednjeg Podrinja. I tako iz dana u dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad