"Prije 25 godina brutalno je ubijeno više od 8.000 nenaoružanih i nevinih ljudi"

Vijesti 11. jul 202012:11 > 12:17
N1

Ministar vanjskih poslova Litvanije Linas Linkevičius obratio se video porukom povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Danas obilježavamo tragični događaj koji potresao svijet. Prije dvadeset i pet godina u najvećem masakru u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, brutalno je ubijeno više od 8.000 nenaoružanih i nevinih ljudi. Danas odajemo počast onima koji su izgubili život. Iskreno saučešće upućujemo njihovim porodicama i voljenima. Nudimo iskrene riječi podrške onima koji su preživjeli ovu tragediju. Tragedija je ostavila duboke tragove onima koji su preživjeli, ali i svima nama”, naveo je Linkevičius.

Sve što radimo nakon takvog događaja mora biti usmjereno ka sprečavanju ponavljanja istih igdje ikad, poručio je.

“Iskreno želim pomirenje i jedinstvo za sve građane Bosne i Hercegovine radi bolje budućnosti. Snažno vjerujem da će čvrsto približavanje Evropskoj uniji doprinijeti boljitku zemlje i blagostanju njenih građana. Ona će omogućiti svima da slijede svoje ciljeve, brane svoje vrijednosti i budu ponosni građani svoje zemlje. Pozivam sve vas da se ujedinite u nastojanju da se takva tragedija ne ponovi nigdje i nikada u svijetu”, kazao je ministar vanjskih poslova Litvanije Linas Linkevičius.

Ove godine u mezarju u Memorijalnom centru u Potočarima kopa se devet žrtava genocida iz jula 1995. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do sada su u mezarju Memorijalnog centra ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Pred Tribunalom u Haagu te sudovima u regionu, za genocid počinjen u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, kao i četiri doživotne kazne zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad