Obilazak mjesta u kojima su ubijani Bošnjaci

Vijesti 13. jul 202012:05 > 12:15
N1

U okviru obilježavanja genocida u Srebrenici danas će biti organizovan obilazak lokacija na kojima su vojno-policijske snage Republike Srpske počinile masovne zločine nad Bošnjacima. Prvo odredište je selo Kravica, a obilježavanje prati reporterka N1 Adisa Imamović.

Članovi Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa danas su krenuli iz Srebrenice na najavljeni obilazak svih stratišta.

U obilazak su krenula tri autobusa, jedan iz Srebrenice u kome se nalaze oni koji su preživjeli genocid, a druga dva su iz Sarajeva i Tuzle. Veliki broj je lokacija koje će njih oko 70 posjetiti.

Kako je navela Imamović, s obzirom na to da je od 12. do 16. jula 1995. godine, koliko je trajala kampanja sistemskog ubijanja Bošnjaka muškaraca svih životnih dobi, ubijeno je između 6.000 i 8.000 muškaraca na najbrutalnije načine.

N1

Hvatani su u šumama, kada su krenuli put spasa 11. jula, odvođeni su na livade, brda, u hale, gdje su strijeljani, ubijani na način da su im bacane bombe u prostore u kome su boravili.

Neko je i preživio takve brutalnosti, koji su se pravili mrtvi i potom nekako se domogli slobodne teritorije a kasnije su posvjedočili u različitim procesima protiv različitih osoba.

N1

Procesi u Kravici se i dalje vode u Beogradu. Sud Bosne i Hercegovine je osudio nekoliko osoba zbog zločina u Kravici.

S obzirom da na većini stratišta nema spomen-obilježja, iz Udruženja Majki Srebrenice su kazali kako bi danas mogli simbolički postaviti te spomenike iako nemaju dozvolu za to.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad