Nastavljeno suđenje Goranu Sariću, optuženom za genocid

Vijesti 01. jun 201518:59 > 19:00
Tuzilastvobih.gov.ba

Na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva izjavio je kako je vidio strijeljanje zarobljenih Bošnjaka i leševe ispred magacina u Kravici (općina Bratunac).

Svjedok SG-2, kojem je dat imunitet od krivičnog gonjenja, ispričao je da se u julu 1995. godine nalazio u Centru za obuku na Jahorini kada “su upućeni u Srebrenicu da rade policijske poslove”.  

Prema njegovim riječima, smješteni su školi u Bratuncu, a naredni dan su obavljali pretres terena u Potočarima, kako bi utvrdili da li je neko ostao od stanovništva koje je prethodno napustilo to mjesto.  

On je naveo da je pretres trajao oko sat vremena, a da su potom stigli autobusi.  

Kako je rekao, zadatak je bio da se muškarci odvoje, a ostali sprovedu u autobuse. SG-2 je kazao da su muškarci silom razdvajani i odvođeni u jednu kuću, ispred koje se nalazila gomila stvari koje su odlagali.  

“Tada nisam znao. Poslije sam vidio iz onog što se događalo. Sljedećeg dana kad smo bili u Kravici, dešavala su se ubistva”, kazao je SG-2, odgovarajući na pitanje Tužilaštva da li mu je poznato zbog čega su muškarci razdvajani.  

Svjedok se prisjetio kako su se tokom noći zaustavili u “nekom objektu, magacinu ili poljoprivrednoj zadruzi” u Kravici, gdje im je rečeno da trebaju čuvati ljude koji su u objektu.  

On je kazao da se nalazio iza objekta iz kojeg su se čuli jauci, te povremeno pucanje i bacanje bombi.  

“Ispred magacina sam vidio sam leševe. Ne znam tačno koji broj”, prisjetio se svjedok i dodao da je njegov kolega iz voda bio među tijelima i pucao ako bi vidio da je neko živ.  

SG-2 je rekao kako je čitav dan proveo kod jedne kuće i da od njega niko nije tražio da puca.  

Tokom dana je vidio da su dovođene grupe zarobljenih Bošnjaka iz pravca Konjević-Polja.  

“Bili su vezani žicom. Dovedeni su ispred. Onda su ih strijeljali ovi iz naše jedinice”, rekao je svjedok i dodao da su leševi bili bagerom ubacivani na kamione.  

Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.  

Tužilaštvo smatra da je pripadnicima policije izdao naredbu da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac-Konjević-Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenica.  

Na pitanje odbrane da li je vidio ispred hangara oko 40 vojnika u starim SMB uniformama, svjedok je rekao da se ne sjeća.  

Suđenje će se nastaviti 8. juna, javio je BIRN-Justice Report.