Apeli zdravstvenih radnika pretvaraju se u vapaj: Umorni smo, ne možemo izdržati

Vijesti 22. jul 202017:15 > 18:46
N1

Zabrinjavajući trend koronavirusa na Balkanu upozorenje je koje stiže iz Svjetske zdravstvene organizacije. U BiH novi rekordan broj zaraženih - 331 i šest novih smrtnih slučajeva. Upozorenje epidemiologa jasno: ako ovim tempom nastavimo, desiće se apsolutni kolaps zdravstvenog sistema.

Apeli zdravstvenih radnika pretvaraju se u vapaj. Poručuju: umorni smo, nemamo godišnje odmore, slobodne dane, troši se oprema, troše se ljudi, ne možemo izdržati ukoliko broj zaraženih na dnevnom nivou nastavi rasti ovim tempom.

“Oboljevaju i stari i mladi, umiru i stari i mladi. Dakle, to je jedina ravnopravnost koju smo mi doživjeli – da smo svi izloženi, svi možemo oboliti, svi možemo završiti ovako ili onako. Prema tome, svi se moramo čuvati, svi moramo biti odgovorni prema sebi, prema svojoj okolini, društveno odgovorni… Ako to nećemo biti, onda ćemo doživjeti jedan apsolutni kolaps”, kazala je Aida Pitić, epidemiologinja.

SZO donirala je BiH 23 tone lične medicinske zaštitne opreme (naočare, maske, vizire, zaštitna odijela). Oprema će biti dovoljna za naredna dva ili tri mjeseca. Kapaciteti su ograničeni, kao i sredstva SZO.

VEZANE VIJESTI

 “SZO je kreirala jednu platformu za donatore jer smo procijelnili da će nam trebati sredstva u iznosu od 1.7 milijardi dolara do decembra 2020. godine. Do sada smo prikupili oko 800 miliona dolara. Ako postoji potreba da nosite masku – nosite masku, ako nam je svima važno da ne bude masovnih okupljanja, izbjegnite ih, ukoliko postoji potreba da držite socijalnu distancu, držite je”, izjavio je šef ureda WHO u BiH Victor Olsavszky.

Ne nedostaje samo oprema važna za zaštitu medicinskih radnika, potrebni su respiratori za medicinske ustanove u 4 kantona. Čeka se odluka FUCZ-a.

“Respiratori nisu dakle kod nas. Mi ne radimo ni sa kakvom med. opremom. Spremni smo da angažiramo se na bilo kojoj distribuciji, bilo čemu ukoliko to bude zatraženo od strane civilne zaštite prema fed, ministarstvu, distribucionu listu možemo vrlo lako napraviti prema kriterijima koji su razvijeni”, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva, poruka građanima da budu ozbiljniji:

“Nije vrijeme da se igramo sa sudbinom i gledamo hoćemo ili ne dobiti COVID. Vrijeme je da zaštitimo najbliže, ponašamo se adekvatno, pomognemo zdravstvenom sektoru koji radi bez prestanka, ljudi su izmoreni.”

Na apele i vapaje, molbe da poštuju mjere, građani i ovako odgovaraju:

“Kakve mjere, nosi đavo i koronu, to političari izmislili.”
“Mlađi se baš ne pridržavaju se toga, ni u tramvaju, ni u autobusu…”
“Stariji se pravo pridržavaju.”
“Narod je smiješan svakako. Ja gledam u autobusu, 60 posto njih neće da stavi masku. Ja to nosam. Javni prevoz prodavnica, sve stavljam masku al’ oni neće, misle ne mogu obolit. Ovaj narod je čudan.”
“Korona je vještačka tvorevina, ona je u korporacije ugrađena kao Covid 19. Ona je istorijski ubačen podatak. Univerzum ovog planetarnog sistema.”

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da će okupiti naučnike i stručnjake iz više područja za borbu protiv dezinformacija, nove opasnosti po javno zdravstvo. Matematičari, IT-jevci, sociolozi, psiholozi, zdravstveni i komunikacijski stručnjaci biće dio projekta usmjerenog na poplavu informacija, dezinformacija i uznemirujućih teorija zavjera.

“Ne znam, samo je veliki pritisak na mentalno zdravlje”, kazao je jedan anketirani građanin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad