Grabovičko jezero – ljepota, mir i predivan kanjon

Vijesti 23. jul 202016:57 > 17:17
N1

Jablanica ima nekoliko turističkih atrakcija, a jedan od najljepših je Grabovičko jezero. Pored vožnje kajacima i splavovima, svi koji odlučte posjetiti Jablanicu mogu uživati u Hiking turama na Prenj i Čvrsnicu. Mladi i obrazovani iz ovog grada ne žele napustiti svoju domovinu, nego žele u njoj razvijati biznise kroz turizam. Priču o ekipi Visit Jablanica i borbi za ostanak mladih u BiH donose Semir Mustafić i Emir Ibrahimović.

Prirodne ljepote Grabovičkog jezera u Jablanici pokazat će nam vrijedna ekipa Visit Jabalnica koju vodi Haris Ćosić – magistar turizma i zaštite okoliša. Nakon studija odlučio se na borbu i ostanak u Bosni i Hercegovini.

“Tražili smo način kako pokrenuti biznis. Nismo imali određene mogućnosti i da je neko od naših roditelja imućan pa da nam te novce da. Onda smo pokrenuli udruženje Green Valley – Zelena dolina. I nakon nekoliko godina i projekata ušli smo u svijet turizma”, kazao je Ćosić.

Harisu u svemu pomaže njegova djevojka Edina, magistrica je radiologije i trenutno je birou. Bez obzira na sve žele graditi budućnost u Bosni i Hercegovini.

“Pošto nema posla u mojoj struci. Štele su i znate i sami kako to već ide. Zato se borim sa svojim momkom odlučila sam da mu pomažem u svemu. Njegova želja je da on uspije i pokrenuo je dio i želimo da postane to ozbiljna firma”, kazala je Edina Halilhodžić.

Vožnja splavovima ili kajacima na Grabovičkom jezeru pruža vam prelijepe poglede na planine Čvrsnicu i Prenj. Preko planine Prenj prolazi i Via Dinarika jedna od najboljih staza za planinarenje u Evropi. Plovidbom dalje dolazimo do Prenjskih vrata – najbliže tačke spajanja ove dvije planine. Upravo su na ovom mjestu izvodili egzibicione skokove svjetski skakači: Jonathan Paredes i Orlando Duque. Poslije prenjskih vrata nailazimo na Komadinovo Vrelo.

Izvor pitke vode Komadinovo Vrelo nezaobilazna je destinacija svh turista koji dolaze da posjete Jablanicu.

“Uvijek kažu prvo moraš upoznati svoje da voljeti i poštovati tuđe. Ja mislim da trebamo da upoznamo i posjetimo što je više moguće dijelova naše zemlje jer ima se šta vidjeti”, kazala je Alma Ćosić.

Svoja prva radna iskustva sa Visit Jabalnica imaju i studenti, a jedan od njih je i Nedim Ćosić.

“Nekad vozim planinare s džipom. Vozim pente i kajake ture vozim. I splavove to je poenta. (N1: Hoćeš nam pokazati kako to izgleda u praski?) Može”, kazao je Nedim.

“Bolje je da provodimo vrijeme na otvorenom u prirodi, na vodi i splavi, u kajacima, nego da sjedimo u gradu na kafi da kažem na neki način da gubimo vrijeme“, smatra Ajla Begić Ovnović.

“Samo kad vidite ovu ljepotu i mir i predivni kanjon, i moraju se ponovo vratiti da vide opet”, kazala je Sara Palić.

Mlada ekipa želi turističke ljepote njihovog okruženja približiti svim stranim turistima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu, ali domaćim.

“Pozdravljam gledaoce N1 televizije dođite i posjetite nas”, poručila je Amina Helbet. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad