Lorens Listo u Mostaru trenira buduće šampione: Nura je neviđeni talenat

Vijesti 24. jul 202011:44 > 11:50
N1

Proslavljeni skakač je Lorens Listo je nakon zasluženog povlačenja iz takmičenja, energiju usmjerio na prenošenje znanja mladima i oblikovanje budućih mostarskih Ikara. Nove snage obećavaju mnogo, a jedna djevojčica sanja da postane prva Mostarka koja će stati na skakaonicu Red Bull Cliff Diving takmičenja na Starom mostu.

Lorens Listo se prošle godine oprostio od aktivnog takmičenja nakon što je izjednačio rekord legendarnog Emira Balića od 13 titula pobjednika skokova sa Starog mosta. Naravno, bez skokova nije mogao, pa je sa braćom Zukanović, Samirom i Erminom, također šampionima tradicionalnih skokova, osnovao školu skokova.

„Motiv za pokretanje škole je bio taj što smo primijetili da već dugi niz godina nemamo novih skakača i da se polako gasi mostarska ‘lasta’. To je tradicija duga četiri i po vijeka, i to ne smijemo dozvoliti. Kao dugogodišnji skakač i višestruki šampion, ja na to nikad neću pristati“, kaže Listo.

Škola zimi radi u Gradskoj banji, okupljajući tridesetak djece starosti 12-13 godina. Ljeti se sele do pećine Duradžik i na dvije skakaonice (od šest i 10 metara visine) polaznike nešto starijeg uzrasta pripremaju za skok sa mosta.

On vidi nekoliko djece sa talentom i hrabrošću, koja bi za tri do četiri godine mogla skakati ‘lastu’ i možda postati njegovi nasljednici. Već naredne nedjelje, na ovogodišnjim tradicionalnim skokovima sa Starog mosta, četiri-pet polaznika škole će nastupiti u disciplini skokova na noge.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Mladi skakači su prošle subote nastupili na takmičenju za juniore na skakaonici „Azer Dželilović“ u Donjoj Mahali. Skokove na glavu i na noge sa 10 metara visine ocjenjivao je žiri sastavljen od bivših šampiona. Član žirija bio je i Listo, koji u budućnosti sebe vidi upravo u ulozi sudije i trenera.

Želja organizatora je bila da takmičenje juniora organizuju na četiri ili pet skakaonica duž Neretve, uz finale na Duradžiku. U tome ih je spriječila aktuelna situacija, no nadaju se da će im iduće godine poći za rukom.

Prva Mostarka na Red Bull Cliff Diving takmičenju

Nura Krpo je, po Listinim riječima, ‘neviđeni talenat’. Ova 14-godišnja djevojčica je rođena u Mostaru, a danas s roditeljima živi u Norveškoj. Bavila se gimnastikom, skokove trenira tri godine i juniorska je reprezentativka ove nordijske zemlje u skokovima u vodu.

U rodni grad dolazi svakog ljeta i na Neretvi trenira sa prijateljima, od kojih je naučila tradicionalnu ‘lastu’ i ‘štangu’ (vrsta skoka na noge). No, Nura skače i figurativne skokove, poput onih koje smo posljednjih pet godina imali priliku gledati na takmičenjima Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u gradu na Neretvi. Nažalost, ove godine ćemo ostati uskraćeni za to zadovoljstvo, jer je čitava sezona pomjerena za narednu godinu.

Njen san je da jednog dana na tom elitnom takmičenju nastupi pred svojim sugrađanima, rame uz rame sa najboljim svjetskim skakačicama na 21-metarskoj platformi.

Želim da budem prva Mostarka koja će nastupiti na Red Bull Cliff Diving takmičenju“, kaže Nura, napominjući kako to želi zbog sebe same, roditelja i rodnog grada.

Još jedan od polaznika škole je talentovani Nidal Salčin (14), koji plivanje i skokove trenira godinu dana.

Skokove sam prvi put vidio na TV-u i bio sam oduševljen. Najviše me privukao stil ‘let’ odnosno skok na noge. Želja mi je da jednog dana skočim sa Starog mosta“, kaže mladi skakač.

Nidal je imao zapažen nastup na takmičenju juniora prošlog vikenda. Želi da sustigne legendarnog Mirsada Dedu Pašića, koji je na Starom mostu čak 11 puta pobijedio u disciplini skokova na noge.

Novo izdanje tradicionalnih skokova sa Starog mosta na rasporedu je u nedjelju 26. jula, s početkom u 16 sati. Na takmičenju će nastupiti 40 skakača iz cijele regije, koje će – u skladu s mjerama i preporukama zdravstvenih organizacija – uživo gledati svega 300 gledalaca uz zaštitne maske i socijalnu distancu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad