Poslodavci FBiH: Novi Zakon o radu bi se primjenjivao samo u vanrednom stanju

Vijesti 24. jul 202015:04 > 15:06
N1

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, odgovorio je na optužbe sindikata kako će predloženim izmjenama Zakona o radu, radnici postati moderni robovi.

“Ovaj Zakon bi se primjenjivao samo u slućaju prirodne nesreće ili vanrednog stanja, i on bi se tada aktivirao. U normalnim uslovima, kao što je danas, odrwedbe tog zakona ne bi važile”, pojasnio je Smailbegović za N1.

On ističe kako su zakonske izmjene nužne, jer se njima regulira mogućnost upućivanja radnika na rad od kuće, jer bi to sada bilo protuzakonito.

“Mi imamo zahtjev sindikata zdravstva, gdje radnici nisu mogli iskoristiti godišnji do 30.6. jer su bili preopterećeni, i oni će izgubiti pravo na godišnji, a poslodavci će biti u prekršaju, zato što im nije omogućio korištenje godišnjeg. A ovim zakonom se omogućuje fleksibilnije korištenje godišnjeg odmora”, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Sindikat odlučno protiv

VEZANE VIJESTI

Izmjenama Zakona o radu, ukoliko u utorak budu usvojene u Parlamentu FBiH, stavit će radnike u poziciju modernog roba, kaže Selvedin Šatorović, iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Zbog, kako navode, katastrofalnog zakonskog prijedloga, sindikati najavljuju prosvjednu šetnju, uz poštivanje epidemiloškoh mjera. Izmjenama Zakona o radu FBiH, između ostalog, predviđeno je da plaća, tokom stanja nesreće, može biti umanjena na minimalnu plaću. Također, radno vrijeme može biti preraspoređeno tako da tokom jednog perioda traje duže, a tokom drugog kraće, ali da ne može biti duže od 72 sata sedmično.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad