Dr. Kozica za N1: Samo vakcina može suzbiti epidemiju

Vijesti 27. jul 202010:36 > 11:13
N1

Epidemiološka slika u Zenici je trenutno nepovoljna, rekao je za N1 dr. Alis Kozica, kantonalni epidemiolog.

“Povećan je broj pozitivnih na Covid-19, ali uglavnom sve je pod kontrolom. Javljaju se još uvijek neki džepovi, koji se stavljaju pod nadzor, pozitivni se izoliraju, a kontakti se prate”, kazao je Kozica.

VEZANE VIJESTI

Napomenuo je da je jako bitna organizacija, s obzirom na to da Maglaj nije imao epidemiologa.

“Zeničko-dobojski kanton ima 12 općina, odnosno 12 domova zdravlja ili epidemiloloških službi, od čega u pet općina imamo epidemiološke timove sa epidemiologom, u ostalih sedam općina nemamo. Tako da je bilo bitno organizaciono se pripremiti i ti domovi zdravlja su zapravo kao primarni nivo zdravstvene zaštite prva linija u odgovoru na epidemiju. Tu se vrši sva trijaža i ogroman je teret tim domovima zdravlja  – sama organizacija”, istaknuo je dr. Kozica. 

Dodao je da smo u drugoj fazi još uvijek, gdje imamo lokalnu transmisiju.

“Na osnovu kliničkih simptoma ljekari kao radari prepoznaju da se radi o sumnjivom slučaju na Covid, testiranjem potvrdimo i takav slučaj mora u izolatroij i onda se moraju pohvatati ti kontakti”, rekao je dr. Kozica.

Istaknuo je da je osnovni princip kod epidemije, gdje kad se pojavi žarište, da se ono i prekine.

“U martu kada su bile na snazi jače mjere i kad je bio veći strah kod građana i na neki način kada su se ljudi više pridržavali tih mjera, tada se više uspjevalo. Mislilo se da će dolaskom ljete epidemija imati sezonski karakter, ispostavilo se da nije tako. Vidimo da virus traži kolektive, grupe, tako da, sa popuštanjem mjera, sa nonšalantnim odnosom prema epidemiji, naravno da imamo povećan broj zaraženih”, kazao je dr. Kozica.

Evidentno je da imamo jedan dio građanstva, koji misle da to nije ozbiljno i da neko ne vjeruje u virus, te da su mjere pretjerane, međutim, smatra on, jako je bitno da se ova epidemija neće zaustaviti bez upotrebe vakcine.

“Vakcinom se može samo suzbiti. Bitno je da shvatimo da ćemo živjeti sa ovom epidemijom i imati povećan broj oboljelih, nažalost i smrtnih slučajeva u populaciji koji su u rizičnoj grupi, onih iznad 60 godina i kod hroničnih bolesnika. Treba da shvatimo da živimo sa koronom. Sve ove mjere koje su na snazi, do upotrebe vakcine, moramo se pridržavati tih mjera”, zaključio je dr. Kozica. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad