Bradara o amandmanima na budžet: Držali smo se principa

Vijesti 27. jul 202012:30 > 12:58
N1

Delegat HDZ-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Lidija Bradara kazala je kako su se njihovi zastupnici ponašali principjelno kada je riječ o budžetu institucija BiH te da su zbog toga predložili amandmane.

Na pitanje novinara da li to znači da je zbog principa mogao pasti budžet, Bradara je odgovorila: “Mislim da su principi najvažniji u životu”.

VEZANE VIJESTI

Danas su na Komisiji za usaglašavanje teksta budžeta odustali od amandmana i podržali prijedlog Predsjedništva BiH. Ukoliko tekst danas podrže zastupnici Predstavničkog doma, a potom u srijedu i delegati Doma naroda, budžet će biti usvojen.

“Ono što su nas kolege optuživale, ponašali smo se principijelno i u skladu sa zakonom. Ono što smo radili s amandmanima je bilo vraćanje u zakonske okvire. Kolege su licitirale oko vozila itd, stvar je bila principijelna da se zaštite institucije BiH. Jako je važno da postavimo stvari tako da su oba doma PSBiH ravnopravna u donošenju odluka”, kazala je Bradara.

Dodala je kako se “puno više moraju dogovarati i uvažavati, a ne ako nekome nešto ne odgovara da kažu da ih ucjenjuju”.

“Ja ne vidim čime smo nekoga ucijenili. Bilo mi je aspurdno da kolege ne brane stav doma koji je donio odluku jednoglasno”, kazala je Bradara.

#related-news_0

Govoreći o izborima u Mostaru, Bradara je kazala kako dopis koji je Centralna izborna komisija poslala PSBiH i svim domovima i kolegijima, a tiče se određivanja datuma održavanja izbora u Mostaru uoči razmatranja izmjena izbornog zakona, nije došao do njih.

“U političkom dogovoru u preambuli stoji da se izbori u Mostaru trebaju održati kada i u cijeloj BiH. Smatramo da izbori moraju biti isti dan kada i u cijeloj BiH. CIK je dužan da zakonito raspiše, provede, nadgleda i objavi rezultate izbora, nisam siguran da ovakav može. Ne znam zašto su donijeli odluku da raspišu izbore u predbožićno vrijeme”, kazala je Bradara.

Na podsjećanje novinara da se u zakonu navodi kako se izbori mogu održati bilo koji dan osim na dan blagdana i pitanje kako je CIK prekršio zakon, kazala je da je CIK prekršio zakon jer djeluje ovako kako djeluje i jer nije donio odluku jednoglasno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad